POWr Instagram Feed

Thursday, September 29, 2011

B A L I - L I M A . . .

Click untuk map yang lebih besar...huhu...

Woot woot...hari terakhir kat Bali...so sad...hahaha...gituh lah kan...so korang dah bace semua tak perjalanan kiteorg kat Bali...so entry nie menutup perjalanan dan pengembaraan kiteorg yang penuh ranjau dan rintangan di Bali...gituh...padahal lancar jer...hahaha...okies let's start...

So kiteorg kan sewa speda 24 jam...and semalam masa sampai hotel kiteorg tgk minyak banyak lagi...nak pulang terus motor macam rugi pulak so kiteorg trus buat plan spontan...nak tgk sunrise pagi nie...hahaha...dan memandangkan sunrise di sane pukul 6.20 am...so kol 4 am kiteorg dah bangun dan bersiap siap...sebab nak ke Pantai Sanur tue kiteorg tak sure bape lame...so nak selamat keluar awal...pak guard hotel pon pelik tgk kiteorg gigih bangun pagi nak tgk sunrise...hehehe...alang alang dah sampai kan...boleh tgk sunrise and sunset plak tue...so kiteorg apelagi...x lepaskan peluanglah...

Sunrise di Pantai Sanur...
Sunrise di Pantai Sanur...

Kiteorg sampai Pantai Sanur masih gelap lagi...nasib baik tak sesat...tue pon kiteorg redah je jalan...and ade berenti tanya tanya orang...kene rajin bertanya yer baru tak sesat...dah sampai kiteorg lepak lepak sambil hayati pemandangan yang superb...tak dapat digambarkan...dan kiteorg bersyukur sgt trip kiteorg dapat tgk sunrise kat Pantai Sanur dan sunset kat Pantai Jimbaran...hehehe...pastu bila dah terang...baru kiteorg perasan pantai tue x cantik sgt pon...hahaha...dah settle berposing sakan kiteorg terus balik ke Kuta...

Parking moto kat hotel kiteorg trus pergi pantai...kan dekat je pantai dengan hotel...sebab sepanjang kiteorg kat Bali nie...kiteorg x pernah lagi pergi pantai Kuta nie siang...hahaha...sebab siang kiteorg berjalan...so pagi nie sebelum balik kiteorg pon jalan jalan main air kat pantai Kuta...

Ombak besar...Pantai Kuta...
Konon konon cute amek pic kaki...topless men...anak sape tido kat pantai bawak buku???
Anak penyu!!!Anak mat saleh!!!Penyu besar...

Lepas Farhat dengan Arif puas mandi...Shahrul puas bace buku sambil tido...aku puas cuci mata...kiteorg pon jalan balik ke hotel...otw tue kiteorg nampak penyu besar...rupenye kat pantai Kuta pon ade penyu ok...nak balik baru tau...hahaha...and dieorg kat sini menetaskan telur penyu dan lepaskan ke laut petang...tapi sayang petang kiteorg dah kat airport...so dpt lah tgk anak penyu berenang renang kat dlm besen...yang penting dah tgk...hahaha...dah puas tgk penyu kiteorg balik hotel...mandi and check out...sbb Tune kan kene check out kol 10am...gedik...

Tune Hotel Kuta...

Since kiteorg nye flight kol 5pm and baru kol 10am...kiteorg set dengan supir Tune tue kol 2pm nak gerak ke airport tapi nak singgah tempat ole ole dulu...kiteorg letak bag kat front desk Tune tue...igt free jap lagi kene bayar jugak...hahaha...satu bag RP7000 kot...lepas tue kiteorg breakfast Goceng Kfc...untuk kali terakhir...dan seperti biasa RP15 000 dapat 3 jenis makanan...hahaha...lepas dah kenyang kiteorg jalan sampai ke Discovery Mall...gigih kiteorg berjalan...jauh jugak...dah puas round round kiteorg balik hotel...tgk jam baru kol 1pm so kiteorg tanya supir Tune tue boleh gerak skang tak...die cakap boleh so kiteorg pon gerak trus...cari ole ole dan nak abiskan duit rupiah yang ade...pastu kiteorg dah check dengan Reza hari tue tempat ape yang ade ehem ehem yang besar kat depan kedai tue...sbb kebanyakkan orang yg pergi Bali mesti amek pic dengan ehem ehem gergasi tue...so Reza cakap Kampung Nusantara...hahaha...score...so kiteorg suh supir Tune hantar kiteorg pergi situ...barang barang die mahal and tak best pon...yg best ehem ehem kat depan kedai jer...so lepas amek pic dengan ehem ehem tue kiteorg pon trus pergi Hawaii...shopping!!!Lepas dah belikan orang kat Malaysia ole ole kiteorg trus pergi airport...atas sebab supir tue baik hantar kiteorg singgah beli ole ole kiteorg bagi lah die duit makan...die siap terkejut lagi sebab duit makan yg kiteorg bagi lagi mahal dari harga airport transfer...hahaha...takpe ikhlas dari kiteorg...

Anak anak Bali baru balik sekolah...
Lepas dah check in semua kiteorg ade lagi 2 jam nak abiskan masa...so kiteorg lunch Mc Donalds pulak...hahaha...dah kenyang semua masuk kat boarding area and tunggu nak naik plane...sebelum tue nak masuk area boarding kene bayar airport tax yer...RP150 000...mahal tue...bleh makan Goceng bape kali tue...huhuhu...nak balik Malaysia dah...dah naik plane kene tunggu lagi sebab ade orang dah check in tapi die x naik plane...sengal...20 minit kot tunggu...lepas je plane terbang maka membuta lah masing masing...dah lah seat terpisah pisah...huhu...

Bye bye Bali...
Awan...cam nak lompat lompat je kat atas awan tue...



Landing je kat KL mencicit masing masing keluar sebab nak kejar bus kuning...kan kiteorg beli tiket pergi balik...naik je bus kuning sambung tido...hahaha...sampai KL Central semua berpisah...Shahrul naik ktm balik umah die...Arif dah ade orang tunggu...aku nye plan asal nak trus ke TBS naik bus midnite balik JB tapi mcm x sempat n penat so aku dengan Farhat naik ktm balik Serdang...lepas tue dr stesen Serdang naik bus balik umah...sebelum naik umah kiteorg melantak makan malam dulu...huhu...dah kenyang balik umah tidooooooooooo...Esok pagi bangun pastu gie lunch then trus balik JB...sebab ape???malam tue kerja...hahaha...

So settle sudah 5 hari kiteorg kat Bali...Indonesia...puas...hahaha...


So nie belanja hari terakhir kiteorg kat Bali...

Tumpang letak beg kat front desk Tune RP7000...
Breakfast Goceng KFC RP15 000...
Lunch Mc Donalds RP15 000...
Airport transfer RP39 000...
Airport tax RP150 000...

Belanja lain...

Duit makan kat supir...seikhlas hati...
Duit belanja ole ole...ikut suke hati...aku belikan yg orang kirim and yang rapat dengan aku jer...huhu...

Bayaran yang tak ternilai...

Bangun kol 4pagi nak tgk sunrise...tak ternilai...
Menikmati KFC Goceng buat kali terakhir...tak ternilai...
Pengalaman sepanjang berada kat Bali...sangat sangat tak ternilai...


So settle lah semua nye...so nanti bile ade mase lapang aku buat entry tips and link reseach yg aku guna mase nak gie Bali tue...trip aku lancar so aku harap sape yg nak pergi Bali nanti pon trip korang lancar...InsyaAllah...woot woot...bye bye korang...mesti bosan asyik sebut Bali je kan...hahaha...



AAA

Tuesday, September 27, 2011

B A L I - E M P A T . . .

18 September 2011

Jangan malas untuk click pic...nanti die membesar so tengoklah tempat yang di mark merah itu...tue tempat kiteorg merempit di hari ke empat...

So hari ke empat dimulakan dengan perasaan excited semacam...maybe sebab nak merempit kat negara orang kot...dan dari pemerhatian kiteorg selama 2 hari naik kereta...merempit di Bali risiko untuk excident sangat lah besar...sebab jalan die whatever dan bersimpang siur...dan semua orang boleh jalan serentak kecuali kat lampu isyarat...and korang boleh kira berapa banyak lampu isyarat yang korang jumpe kat sana...hahaha...cuak wei...

So dalam entry lepas dah bagitau kan kiteorg dapat deal sewa speda RP50 000 tok 24 jam...kalo korang nak sewa cube mintak harga RP45 000...mintak je sambil hentak hentak kaki...kalo yang perempuan tue sila libas libas rambut anda...hahaha...kalo lebih dari RP50 000 tue kira mahal yer...and korang tak payah bagi pasport or lesen kat orang kedai tue...tapi kalo die mintak bagi yg photostate jer...untuk keselamatan korang sila lah memandu dengan lesen yang sah jer...fyi aku merempit xde lesen pong...hahaha...berani mati kan...

Minyak petrol yg dijual tepi jalan...Shahrul drive Farhat bonceng...Budak  yg jual minyak nie dengan uniform sekolah lagi...

So dari hotel kiteorg trus gerak ke Tanah Lot...dengan daya ingatan Shahrul yang kuat...dibantu oleh Farhat...dengan Arif yang ingat landmark landmark penting...dengan aku yang ingat tak ingat jalan...kiteorg pon redah jer jalan sambil ikut signboard yang x berapa nak ade...hahaha...siyes wei signboard die ade tapi tinggi tinggi dan belakang pokok...so korang memang kene berhati hati supaya tak sesat...and rajinkan mulut bertanya jalan yer...berenti kat traffic light je tanya orang sebelah...betul tak tue jalan yang betul...

Comel tak dieorg bawak motor???hahaha...Arif sempat bercamwhore atas motor...

So lebih kurang 1 jam 30 minit kiteorg pon berjaya sampai ke Tanah Lot...bukan main bangga lagi sebab berjaya sampai sendiri...tak sesat pon...hehehe...sampai je Tanah Lot semua terpegun sebab siyes sini tempat paling cantik setakat nie...kiteorg apa lagi...ramai orang ke xde orang ke...posing sakan...hahaha...nak masuk sini seorang kene bayar RP7500 dan parking speda pulak kene bayar RP2000 kalo tak silap...

Tanah Lot...Posing lady gaga dengan ombak...ramai orang beratur nak amek berkat...
Ombak cantik...posing...dan posing lagi...
See...cantik kan cantik kan...
Nie patung and details senibina kat sana...sumpah cantik wei...
Sempat lagi posing sambil merempit...aksi ini jangan ditiru kerana bahaya yer...tapi tgk view sepanjang perjalanan...sawah padi...cantik yer...

Lepas dah puas berposing sakan kat Tanah Lot kiteorg decide nak pergi Nusa Dua...lalu Denpasar...tapi masa tengah berenti kat kedai beli air kiteorg tanye sorang abg nie...die cakap baik ikut Kuta sebab kalau lalu Denpasar dah jauh dah...so alang kepalang lalu Kuta kiteorg pon singgah lunch dulu kat Acc Minang Nasi Padang...kedai nie antara yang faymes sebab mase buat survey pasal Bali dulu byk jugak orang makan kat kedai nie...and dieorg cakap sedap...and kawan Arif pon suh makan kat sini...dan hasilnye...memang berbaloi...sedap...konsep nasi padang nie die akan letak macam macam lauk atas meja korang...tapi die akan kira yang korang usik jer...yang tak sentuh dieorg tak kira...so untuk yang belanja lite lite macam kiteorg...kiteorg decide nak makan ape then share...so semua merasa...adil dan saksama...hehehe...total kiteorg makan kat sini kene RP112 200...agak murah lah untuk 4 orang makan...hehehe...kalo convert duit Malaysia baru lebih kurang RM40 so sorang RM10...hehehe...berbaloi...

Acc Minang...Posing depan makanan...muka tak tau nak pilih nak makan ape...hahaha...
Patung besar kat Kuta...Si hitam dan Si putih...speda kiteorg tok merempit...hehehe...

Lepas je lunch kiteorg terus pecut ke Nusa Dua...tapi otw adelah satu peristiwa kelakar jadi...melibatkan panas dan polisi...hahaha...tapi x mau cerita...tunggu tuan punya diri update blog die...tapi bile ingat ingat balik sumpah lawak...

Dan sepanjang perjalanan Farhat dengan Shahrul lead aku dengan Arif...lepas tue sebab Farhat nie muka orang asing so ramai lah orang menghimpit speda dieorg tawarkan service water sport...hahaha...aku dengan Arif dok gelak je kat belakang...siap ade sorang mamat nie suh dieorg ikut die...follow dari belakang...so dieorg malas nak layan dieorg pon follow je tapi sampai satu simpang dieorg patah balik...hahahaha...larikan diri dari orang tue...hahaha...sumpah lawak...

Nusa Dua...

Otw ke sini matahari sangatlah membakar kulit jer...dan kiteorg pulak masing masing feeling feeling kebal...hasilnye semua terbakar...yg putih jadi merah merah yang gelap jadi itam...semua line muncul...kat kaki kalo bukak selipar pon macam masih pakai selipar...adoi...mula mula ingat nak mandi kat sini tapi x jadi...panas sangat...lepas dah survey harga water sport bagai kiteorg pon blah...nak ke Jimbaran pulak...takut tak sempat nak dinner sambil tgk sunset...plan nak makan kat Jimbaran patutnye hari kedua tapi kiteorg tukar sebab x sempat...hehehe...

Sampai je Jimbaran kiteorg terus survey semua kedai makan kat situ...harga dari sederhana sampailah ke yang mahal mencekik darah...hahaha...semua kedai tgh susun meja so ramai lah menawarkan harga murah sebab kiteorg orang yang paling awal kat situ...pukul 5 petang dah ready nak dinner...tak ke gigih tue???hahaha...

Arif main pasir...Nie ade wedding reception...kedai lain baru nak bukak meja...
View nak sunset...
Set makanan kiteorg...muka dah terbakar masing masing...

Lepas puas tawar menawar kiteorg decide nak makan kat satu kedai nie...Maaf lupa nama...nanti kalo ingat aku update yer...kiteorg dapat satu set nasi - ikan bakar - udang bakar -cumi goreng tepung - sayur - sup - kentang bakar - lala kot lagi satu...x sure tue apa... plus aqua cuma RP125 000 seorang plus tawar menawar dapat air kepala RP15 000...hahaha...mahal sebenarnye tapi sekali seumur hidup kan...plus view sunset tue tak terbayar kot...hehehe...sambil menunggu tue Shahrul beli jagung bakar RP10 000 satu...tapi sedap wei...sumpah sedap...die rasa manis manis pedas...


View tak ternilai...plus orang jual jagung...

Mase kiteorg tgh makan sambil menghayati view sunset ade lah satu group orang C nie...datang depan area meja kiteorg amek amek pic...menyemak jer...kiteorg bayar and book awal supaya xde orang depan kiteorg jap lagi ade dieorg lak...jap lagi ade customer lain complaint jugak kot so pekerja kedai tue datang halau cara baik...tapi dasar x makan saman dieorg berjimba lagi berposing sakan...maka kenelah manager kedai tue turun pergi kat dieorg bawak menu suruh dieorg order makan baru boleh amek pic kat area kedai tue...hahaha...trus berambus semua...aman hidup...

Sambil makan makan tue ade lah satu group penyanyi nie...dieorg pergi dari meja ke meja...sampai ke meja kiteorg die tanya dari mana...bila kiteorg cakap dari Malaysia dieorg pon sebut 'oh seroja seroja' hahahah...terus kiteorg jerit tak nak...Farhat pulak terus request lagu Nirmala...hahaha...boleh???Harus orang tue terpinga pinga...bila cakap lagu Dato Siti Nurhaliza trus dieorg ohh ahhh...tapi x tau so dieorg nyanyi lagi I'm Yours...sedap wei suara dieorg...seronok je mase tue...siap kiteorg nyanyi same lagi...hehehe...

Dah kenyang makan kiteorg pun merempit balik ke Kuta...jalan malam kene hati hati sikit yer korang...sampai je hotel kiteorg mandi...rehat kejap...trus kuar balik jalan jalan kat Jalan Kuta tue...sebab nie malam last kat sini...so kiteorg pon lepak tepi pantai...borak borak korek rahsia...ngumpat ngumpat...hahaha...bile dah tak larat nak bersembang semua balik hotel tido...tapi sebelum tue tgk minyak motor banyak lagi...so kiteorg pon buat plan baru...esok pagi nak tgk sunrise...hahaha...gigih tak gigih kan...

So untuk hari ke empat nie belanja semua...

Sewa speda RP50 000...
Duit minyak RP25 000...
Karcis Tanah Lot RP7500...
Duit parking speda RP2000...kot...yang nie tak ingat...
Lunch Nasi Padang RP112 200...
Dinner Jimbaran RP140 000 plus air kelapa...setiap seorang...
Jagung bakar RP10 000...
Derma ikhlas kat penyanyi yang tak tau nak nyanyi lagu Nirmala RP10 000...

Bayaran tersembunyi...

Masa makan kat Nasi Padang sebenarnye kene bayar duit parking tapi kiteorg cabut...hahaha...jahat kan..


Bayaran bayaran lain...

Rasa lega bila sampai Tanah Lot tanpa sesat...tak ternilai...
Rase sentap bila tak ramai orang kat Nusa Dua...tak ternilai...
Tengok Shahrul langgar peraturan jalanraya...tak ternilai...
Tengok view sunset sambil dinner dengan bestfren...tak ternilai...
Gossip kat pantai...sangat sangat tak ternilai...


So settle dah hari ke empat...pengsan nak update...hahaha...btw belanja nie semua tak termasuk lagi beli beli air teh kotak dan aqua yang berkotak kotak dan berbotol botol...tue semue belanja sendiri lah...

Peringatan manja...

Kalo korang nak drive kat sini pakai je baju lengan panjang or jaket...sebab terik panas matahari tue boleh membakar yer...and pakai sunblock byk byk...jgn jadi mcm kiteorg...semua itam dah...hahaha...sebeb tue orang yg naik speda kat Bali semua pakai jaket and jaket dieorg lusuh...dah tiap tiap ari kene panas...huhu...


AAA

Monday, September 26, 2011

B A L I - T I G A . . .

17 September 2011

Click untuk tumbesaran peta...tempat yang dimark merah tue tempat kiteorg pergi hari ke  ketiga...sebab jarak jauh so amek masa berjam jam dalam kereta...

Woot woot...hari ketiga sudah...memandangkan malam hari kedua kiteorg berjimba tak hengat dunia maka perjalanan hari ini dimulakan pada pukul 10 am...hahaha...tepat jam 10 Reza sampai hotel dan kiteorg trus pecut naik ke utara...ke Bedugul...sebab hari Ahad dan ada *ngaben maka banyak jalan yang macet...so perjalanan tue agak slow...tapi tidak kepada Reza...hon dan flash high beam memang fav die...hahaha...

Restaurant Matahari...View tasik...View tasik lagi...


Dalam kol 12 kiteorg sampai...trus brunch stail buffet lagi...all u can melantak...so lantak lah sampai x larat...Kat sini harga sama macam semalam...RP60 000 seorang...kat sini ade benda kelakar jadi...sebab bahasa...as korang tau bahasa melayu and indonesia ada yang sama tapi lain maksud...so tengah makan makan Shahrul tak abis makanan dalam pinggan die...so die tanya kat Reza sebab kalo kat Malaysia buffet buffet nie kadang kadang x abis kene bayar kan...so ayat die dengan Reza lebih kurang camnie...

Shahrul : Reza nie kalo ngak abis kene bayar ke???
Reza : Iya...kalo tak habis harus di hukum...nanti di telanjangi lalu di pukul p*ntatnya...nakal nakal nakal...

And Reza cakap dengan muka selamba...maka bergema lah restaurant tue dengan suara gelak Shahrul...sebab kat Indonesia p*ntat tue maksud nya punggung...tapi kalo kat Malaysia???hahaha...korang tau jawapannye kan...lepas tue ade lagi yang Reza sakat kiteorg...hahaha...sampai masing masing dapat nama glamor...hahaha...

Makanan...makanan...pisang goreng dengan sos vanilla...
Tembikai dan teh...teh pun sejuk dalam masa x sampai 5 minit...
Farhat and Arif excited dapat makan...eh aku lagi excited rupenye...

Kat sini memang sejuk wei...macam kat Kintami...udara nyaman jer...pastu ade kabus kabus sikit...sebab tasik Bratan tue atas gunung...memang meletop lah view die...hahaha...

Muka Reza termasuk sikit...Rules nak masuk sini...Main path nak masuk ke tasik...

Nak masuk ke Pura Ulun Danu Bratan nie sorang kene bayar RP10 000...so lepas masuk je teruslan kiteorg berlari mencari pura di atas tasik yang faymes itu...jap lagi kecewa...kecewa melanda jiwa...dalam picture kiteorg tengok kat tenet besar gabak...jap lagi...ciput jer...siap tasik die air surut lagi...tak faham situasi air surut kat tasik kan...tapi nak jugak bagi orang lain tertipu maka aku amek pic x nampak air yang surut tue...and aku buat pura tue nampak besar...sebab xde orang kat keliling pura tue...hahaha...pura nie besar jugak and ade byk patung patung binatang and byk pokok bunga yang cantik cantik kat sini...lepas tue jugak tempat amek picture dengan binatang macam ular...dan binatang binatang lain yang aku geli nak mention...hahaha...
Oh kalo korang dtg sorang and camera tetiba xde bateri kat sini ade tukang amek pic yang bleh amek kan pic korang dan print terus...tak tanya pulak kene bayar berapa...hehehe...yang lawak ade sorang makcik Indonesia nie suh orang tue amek pic die...tukang amek pic tue suruh lah die pose jap lagi die cakap 'begini saja...' sambil pose carik carik barang dalam beg...matilah makcik tetap nak pose candid bagai...mesti masa muda makcik nie model...hahaha...puas Arif gelak mase tue...

Dari jauh...dari dekat...sebenarnye 2 2 dari dekat...hahaha...
Bunga merah...bunga kuning...bunga putih...maaf tak tau nama bunga...
Posing baik...posing terbaik...

Lepas dah puas berposing kat Pura tue kiteorg kene bergerak pantas sebab plan nak ke Tanah Lot lepas tue ke Uluwatu tengok Kecak Dance...maka bergegas lah kiteorg ke kereta...sepanjang perjalanan kat area Bedugul tue ade lah penjual tepi tepi jalan nie...tapi paling banyak jual strawberi dan kelinci...hahaha...comel kan jual kelinci tepi jalan...dalam nak cepat tue tetap nie sempat singgah ke Pasar Merta Seri...pasar tue ade masa otw nak ke Pura Ulun Danu Bratan tue...kiteorg singgah tengok tengok...test test kerepek...beli kerepek pastu trus gerak ke Tanah Lot...huhu...

Test kerepek...Sayur sayuran...Strawberi...
Ade jual sayur...ade jual baju...
Ade jual kelinci jugak!!!banyak nie...tepi tepi jalan pun ade...

Disebabkan kat Ubud ade ngaben dan banyak jalan macet maka plan kiteorg kene tukar...nasib baik kiteorg jenis cepat buat plan...plan A x jadi ade plan B...plan B x jadi ade plan C...begitulah seterusnya sehinggalah habis abjad...hahaha...so x sempat ke Tanah Lot kiteorg terus ke Uluwatu...seperti biasa nak masuk Pura Pura nie semua kene lilit kain yer kat pinggang...sape pakai suar seksi kene pakai pareo...maka 2 orang dari kami terus feeling feeling pakai pareo lari lari kene kejar monyet...hahaha...

Beruk...beruk...beruk...
Semua menuju ke tempat kecak dance...tourist tgk view...beruk konon konon cute...
View cantik tapi tetap beruk nak nyebok...Pura tepi tebing...cantik...

Oh ari tue kan aku cakap monyet beruk kat Uluwatu nakal kan...memang wei...sumpah ganas...dah lah besar besar...pastu pantang ade benda tergantung or tourist leka...trus die lompat atas badan kite then amek benda tue...fav beruk beruk nie cermin mata...topi...handphone...dan segala yang tak melekat kat badan korang...kalo barang korang kene amek nanti ade tukang amek balik barang korang tue...nanti die bagilah buah ke...jajan ke kat beruk tue...nanti beruk tue baling barang korang balik...nasib korang baik die baling depan korang...kalo nasib korang x baik macam mat saleh yg kiteorg tengok ari tue...cermin mata die beruk tue campak ke laut...hahaha...dah lah x dapat cermin mata balik...tetap kene bayar kat tukang amek barang tue...
Lepas berkejar kejaran dengan beruk beruk ganas tue semua kiteorg terus pergi tempat Kecak Dance...chop tempat...kalo lambat dok bawah...hahaha...

Pak cik nie bace doa...orang orang kecak dah muncul...bakar bakar...
Kiteorg berkecak bagai dengan penari penari kecak...hahaha...

Kecak Dance nie unik giler sebab die cuma guna suara dari 70 orang lelaki...tak tau lah cukup ke tak 70 orang...tak kira pon...hahaha...tapi suara dieorg boleh buat bunyi bunyi yang menghasilkan muzik yang mantap...di samping penceritaan tentang Rama dan Sita...best wooh...pengalaman yang menakjubkan...mantap tak bahasa melayu aku???hahaha...dah puas berkecak bagai kiteorg terus balik hotel...lepas bayar Reza untuk service die dua hari kiteorg pon say bye bye to him...sebab esok kiteorg nak merempit...lepas rehat and mandi kiteorg pon pergi dinner...mane lagi kalo bukan KFC Goceng...

Dinner...ari nie tambah satu menu...

Otw pergi dinner kiteorg survey harga speda...tempat pertama tue die letak harga RP70 000...mahal wei...ingat kiteorg x buat reseach ke sebelum datang...so jalan sikit kedai lagi satu bagi RP50 000...terus kiteorg sapu...2 bijik...suh dia hantar kat hotel esok pagi pukul 9am...tapi rupe rupenye boleh je dapat harga RP45 000 satu speda...so sape sape nak sewa speda korang mintak je harga RP45 000 tue...kalo x boleh hentak hentak kaki sikit...hahaha...dah settle semua kiteorg dinner then pergi Jco sebab nak online...sane ade wifi free...hahaha...

Jco sedap...orang sedap kat luar...


Dah settle online kiteorg pun lalu pantai macam selalu...nak dengar bunyi ombak sambil bayangkan amek magic mushroom...hahaha...lepas tue ape lagi???balik tido...


So nie belanja untuk hari ketiga...

Supir RP300 000...
Brunch kat Restaurant Matahari dengan view tasik RP60 000 seorang...
Karcis Pura Ulun Danu Bratan RP10 000 seorang...
Karcis Uluwatu RP3000 seorang...
Kecak Dance RP70 000 seorang...
Derma ikhlas masa pulang kain lilit dan pareo RP10 000...mase nie tak ingat lah derma ke tak...macam tak jer...hahaha...
Dinner KFC Goceng RP15 ooo seorang...

Bayaran tersembunyi...

Parking dekat Pura Ulun Danu Bratan RP3000...
Parking Pasar Merta Seri RP3000...

Bayaran bayaran lain...

Tertipu dengan picture dari tenet...tak ternilai...
Kematu dalam kereta sebab macet...tak ternilai...
Tengok monyet perangai hazab...tak ternilai...
Cuci mata sambil berkecak...tak ternilai...
Menikmati keindahan alam ciptaan tuhan...tak ternilai...
Kenikmatan makan KFC Goceng...tak ternilai...


Settle pon hari ketiga...penat wei nak update...


*ngaben = 
Cremation Ceremony, is the ritual performed in Bali to send the deceased to the next life. The body of the deceased will be placed as if sleeping, and the family will continue to treat the deceased as sleeping. No tears are shed, because the deceased is only temporarily not present and will reincarnate or find his final rest inMoksha (freeing from the reincarnation and death cycle).
The proper day of the ceremony is always a matter of consulting a specialist on ceremony days. On the day of the ceremony, the body of the deceased is placed inside acoffin. This coffin is placed inside a sarcophagus resembling a buffalo (Lembu) or in a temple structure (Wadah) made of paper and wood. The buffalo or temple structure will be carried to the cremation site in a procession. The procession is not walking in a straight line. This is to confuse bad spirits and keep them away from the deceased.
The climax of Ngaben is the burning of the whole structure, together with the body of the deceased. The fire is necessary to free the spirit from the body and enable reincarnation.
Ngaben is not always immediately performed. For higher caste members it is normal to perform the ritual within 3 days. For lower caste members the deceased are buried first and later, often in a group ceremony for the whole village, cremated. - sumber wiki wiki...


AAA

B A L I - D U A . . .

16 September 2011

Click pic untuk tumbesaran map...yg di mark merah tue tempat yang kiteorg pergi hari kedua...

Kol 8am kiteorg dah ready kat depan hotel and Reza supir kiteorg sampai 5 minit lepas tue...kiteorg amek Reza untuk 2 hari dan sehari kiteorg bayar dia RP300 000...tue paling murah aku dapatkan deal...siap petrol bagai...ade yang lain siap nak letak harga RP400 000 - RP 450 000...cuma hari pertama kiteorg bayar dia extra RP40 000 sebab lebih 2 jam...hahaha...mcm tak cukup tanah hari pertama tue kiteorg berjalan...sakan...

Tempat Batik kat Batu Bulan...Tempat Silver n Gold kat Celuk...Tempat Painting kat Ubud...

First stop is Batu Bulan...tgk batik...mcm mcm ade tapi kiteorg 10 minit je kat sini...hahaha...sebab semua orang xde feel sgt...next is Celuk tgk silver n gold...kiteorg tgk lah ape yang di campur dalam silver n gold semua...mcm mane nak buat silver...nak ukir ukir semua tue...tapi still 10 minit je kat sini...hahaha...sebab mahal kot semua barang yang die jual...next trus ke Ubud...tgk painting...nie lama sebab semua minat painting...and siyes sumpah cantik cantik dieorg nye painting...harga pon boleh tahan...ade yg murah and ade yang mahal...lagi satu yang best kat sini...kalo korang sampai Batu Bulan sepanjang jalan tue semua  kedai n tempat orang buat batik...kat Celuk pon sama...sepanjang jalan semua orang buat silver n gold...memang style dia macam tue...kalo korang nampak orang jual tong sampah tepi jalan...maknenye sepanjang jalan tue lah korang akan nampak kedai jual tong sampah...hahaha...siyes wei tak tipu...so mane mane kedai korang masuk same jer...

Sorang RP 20 000...Komodo...Monyet...

Kat Ubud ade Sacred Monkey Forest...monyet kat sini nakal nakal tapi baik sikit dari monyet kat Uluwatu...seronok jugak kejar monyet kat sini...(ayat sebenar seronok jugak kene kejar dengan monyet kat sini...) hahaha...kat sini monyet monyet nie di jaga and makan 3 kali sehari...monyet kat Malaysia sila makan hati...hahaha...

Pakcik Ketut Liyer...Pintu rumah dia...

Lepas puas mengejar monyet kiteorg singgah umah pakcik nie...faymes dia...siap berlakon dgn Julia Robert lagi...tapi kiteorg jumpe signboard dengan pintu rumah die jer...sebab nak jumpe die kene bayar RP250 000 gituh...xde budget so jumpe signboard pon bersyukur dah...hahaha...

Rice Terrace...Posing sikit...


Next trus naik lagi ke utara...ke Tegallalang...omg...rice terrace nie cantik wei...tapi kan...kecik je sebenarnya...dalam pic aku tgk kat tenet mcm lah besar...jap lagi kecik jer...tepi jalan lak tue...hahaha...and kalo nasib korang tak baik...korang sampai sini musim xde padi...hahahaha...kat sini ade lah orang jual jual barang...kalo korang x nak cakap je elok elok...'ngak mau pak...ngak mau mbak...'pastu lari jauh jauh...hahaha...terus buat buat buzy amek pic...dah puas puas posing bagai terbaring terlentang tepi tebing tue terus lari naik kete korang...supaya tak di serbu lagi oleh penjual jual tue semua...hehehe...

Batur Sari...Me and tukang jaga pintu...Fahat tgh ngurat tukang jaga pintu...

Dah puas feeling feeling model kat rice terrace tadi kiteorg trus naik ke Kintamani...brunch kat Batur Sari...sorang bayar RP 60 000...all u can melantak buffet...so kiteorg makan sampai nak muntah...selagi boleh makan kiteorg makan...kat sini makan sambil tgk view Gunung Batur and tasik Batur...and gunung tue gunung berapi yang still aktif...kalo tgh makan die meletus...alamat terkubur lah trus kat situ...miahaha...

Makanan...makanan...makanan...
Gunung Batur...Posing sikit...Posing lagi sikit...
Brunch by volcano...hehehe...pic yang last tue pisang goreng makan dengan madu...sedap...
Watermelon and tea...hot tea akan jadi cold dlm masa kurang 5 minit...sebab sini sejuk...
Shahrul posing dengan signboard...makcik kekwat goreng kopi...adik manis bancuh kopi...

Turun dari Kintamani tue kiteorg singgah tempat buat kopi luwak...sape yang tak tau sila google apa itu kopi luwak...kat sini pon byk tempat kopi luwak tapi kalo nak best pergi tempat kiteorg pergi nie...Oka Agriculture Bali...sebab tempat nie sekali dengan kebun buah buahan...korang nak buah ape sebut jer...semua ade...


Penerangan pasal kopi luwak...musang yang tido jer...kopi free yang kiteorg suka...
Kat sini dieorang akan bagi korang test macam macam kopi...sedap wei...ade koko...serai...halia...dan tah pape lagi perisa yang boleh dicampur dengan kopi...kalo korang nak rasa kopi luwak kene bayar RP50 000...sebab kiteorg on budget maka kiteorg pass lah kopi luwak tue...plus kiteorg sengaja tekankan bahawa kopi itu haram sebab dari najis musang...kan kan kan...haram kan...betul tak korang???so jimat lah korang nye RP50 000...minum je kopi free tak pe...macam kiteorg...hehehe...

Cantik kan dieorg susun buah buah camni...kopi kopi yang dieorg jual...rempah rempah pon ade...

Kat sini best...sebab staff die ramah...nak nak yang lelaki...die bercerita macam macam pasal Bali kat kiteorg...pasal ritual ritual Bali...pasal agama...lama jugak kiteorg kat sini...dengar die bercerita sambil abiskan kopi kopi free...hahaha...

Pura Tirta Empul...Kolam ikan koi gergasi...Air pancut...

Lepas dah puas mengembungkan perut dengan air free...kiteorg turun ke Tampaksiring...ke Pura Tirta Empul...masuk sini kene bayar RP15 000 sorang...and sapa sapa pakai short or terlebih seksi die bagi kain pareo...ikat kat pinggang...yang pakai sopan pon kene pakai kain lilit kat pinggang...dan masa korang nak pulang kan kain pareo dan kain ikat tue bagilah derma ikhlas kat tabung Pura tue...semua Pura yang korang pergi yang korang pakai kain lilit dengan kain pareo tue memang ade tabung derma ikhlas...bagilah seikhlas mungkin...slalu kiteorg bagi RP10 000...lupa lak nak tanya apa hujah hujah alim ulama kat sana kene pakai kain tue...Pura nie air pancut tue dari mata air tau...so mineral dan khasiat air tue semua masih banyak...so ikan ikan kat sini saiz gergasi yer...ikan koi kat Malaysia pon xde besar besar macam nie...so ikan koi di Malaysia sila makan hati...hahaha...

Shahrul belajar ikat pareo...Arif posing posing...
Masa kiteorg datang sini x ramai sangat yang mandi tapi dieorg macam baru abis sembahyang...agak ramai jugak kat sini...susah nak cari spot yang xde orang...nak amek pic je mesti ade extra kat belakang...hampeh...lepas pusing pusing satu pura tue...tetiba Farhat dengan Arif jumpa spot kosong...apa lagi...posing!!!

Menggila di tempat orang...nasib baik xde yang tersampuk ikan koi ke apa ke...hahaha...

Dah puas posing sakan kat Tirta Empul tue kiteorg pun turun balik ke selatan...nak balik sebab dah petang...penat dah masing masing...bontot dah kematu dok dalam kete lama lama...tapi sebelum balik Reza sempat bawak kiteorg pergi Hawaii dan Krisna...shopping ole ole...hahaha...hari kedua dah beli ole ole...sebab kiteorg masih jaga budget lagi so masing masing beli ala kadar je...untuk orang orang penting jer...nak balik nanti baru datang sini balik...ramai orang cakap Krisna best tapi kiteorg lagi suka Hawaii...sebab die bagi free gift...hahaha...

Hawaii dan Krisna...

Dah puas shopping and survey survey harga so Reza hantar kiteorg balik hotel...kiteorg letak barang lepas tue terus keluar dinner...dinner malam kedua adalah KFC Goceng...sebab murah...burger deluxe baru RP 5000...air mocca float pun RP 5000...harus melantak Goceng je kat sana...hahaha...dah dinner semua balik bilik rehat...kol 11pm Reza sampai sebab die nak bawak kiteorg pergi Seminyak...apa ada kat sana???sila tanye En Google...lepas dah berjimba sakan kat Seminyak kiteorg balik otel around kol 3 pagi dan tido...



So nie belanja hari kedua...

Supir RP300 000 + RP40 000 * terlebih 2 jam...
Sacred Monkey Forest RP20 000 seorang...
Brunch kat Kintamani RP60 000 seorang...
Karcis Pura Tirta Empul RP15 000 seorang...
Derma ikhlas masa pulang kain lilit dan pareo RP10 000...
Dinner KFC Goceng RP10 000 seorang...
Bayaran berjimba kat Seminyak RP170 000...

Bayaran tersembunyi...

Parking kat Tegallalang RP2000...
Parking kat Kintamani RP2000...
Bayaran masuk kat area Kintami RP3000 sorang...kiteorg bayar untuk 3 orang jer sebab supir kiteorg cakap tourist 3 orang jer...aku local...hahaha...
Parking kat Hawaii dan Krisna...tak ingat kene bayar ke tak...hahaha...

Bayaran bayaran lain...

Kene jeling dengan monyet...tak ternilai...
Jumpe signboard Ketut Liyer...tak ternilai...
Pengalaman makan dengan view gunung berapi...tak ternilai...
Cium bau kopi luwak yang fresh keluar dari bontot musang...tak ternilai...
Minum kopi free sambil dengar cerita pasal Bali...tak ternilai...
Cuci mata kat Seminyak...tak ternilai...


Maka selesailah hari kedua di Bali...penat nye hanya kaki yang tau...hahaha...hari ketiga...nantikan...hahaha...


AAA