POWr Instagram Feed

Friday, December 28, 2012

I'm done...


Rembat dari instragram Najib...hehe...boleh lah untuk first timer...haha...

Aku perasan kan...bila aku dalam kesusahan...beberapa orang yang rapat dengan aku akan hilang...haha...btw aku still dalam keadaan terumbang ambing...kat rumah ada wifi sekarang tapi malas sungguh nak ambil laptop online...banyak sangat benda nak fikir...

Btw last week aku tolong Hazwan siapkan wedding untuk adik dia...ala kadar tapi meriah lah jugak...hujan lebat tak boleh nak buat apa kan...dulu aku selalu berangan nak ikut orang buat pelamin lah...pasang itu lah pasang ini...jap lagi dah rasa hazab rupanya...haha...pengajaran kan...tak ternilai...haha...


- aidil asyraf azman - 


Wednesday, December 19, 2012

Sorry korang...

Sorry korang lama gila aku tak update...actually sekarang ni aku buzy sikit dengan kerja...banyak problem yang timbul sampai aku sakit teruk...mc dekat seminggu dan yang paling aku risau bp aku naik tinggi sangat...too much stress sampai tak boleh nak handle...lucky for me ada kawan kawan yang sentiasa bagi moral support supaya aku bertahan...tapi tengok lah berapa lama boleh bertahan...

Btw maybe aku akan buat bisnes kecil kecilan nak cari side income...bisnes apa nanti aku cerita...korang doakan aku berjaya yer...


- aidil asyraf azman - 

Kuching Sarawak...Last day...

11 November 2012...

Wah hari ni hari terakhir kat Kuching...since flight kitaorg ptg so bangun pagi terus jenjalan cari ole ole nak bawak balik...walaupun awal awal memang dah cakap tak nak belikan orang lain ole ole...nak belikan yang rapat je tapi tak sampai hati pulak...kita jenjalan ingat kat orang lain...orang lain jenjalan ada ingat kita???nan hado...haha...
Kitaorg check out terus and letak beg kat kaunter...since Tune kan semua kene bayar...simpan beg pun kene bayar RM2...huhu...

Jenjalan cari ole ole...
Since semua ole ole boleh di cari di waterfront so kitaorg pergi situ jer...kitaorg dah set berapa ringgit untuk makanan...kain...dan keychain...huhu...so beli ikut budget...tapi tetap aku terbeli kain sarung terlebih satu...haha...nafsu menang...

Tabaloi...snek sagu...
Pilih jgn tak pilih...
Last lunch dekat James Brooke...
So lepas dah puas beli ole ole kitaorg decide nak lunch terus...kat mana lagi kalau bukan James Brooke...
tapi kali ni makan yang lain pulak...tapi tetap laksa sarawak dia menjadi  igauan...haha...

Khairi punya...
Wild Borneo Sawarak Laksa....sedap ni...tapi macam rasa mee bandung...
Malaysian Style Fried Rice...sedap jugak yang ni...
Lepas makan je lompat...haha...
Lepas makan kitaorg balik hotel ambil beg then tunggu Baim sampai...dia nak hantar pergi airport...otw nak ke airport kitaorg singgah bakery and cafe yang masak makanan untuk flight Mas...kitaorg nak cari creme brule sebab Baim cakap tu paling sedap tapi sentap sebab dah habis...makanan kat sini dia letak dalam kotak kotak ala ala macam dalam flight...comel sgt...haha...

Pencarian creme brule sebelum balik...
Tiket balik...
Lepak Starbuck sebelum balik...
Lepas je check in terus lepak Starbuck sambil tunggu nak boarding...maka berakhirlah percutian ke Kuching kali ni...wahhhhh...macam tak nak balik je kan...haha...

Caramel...haha...
Wah macam movie nie...
Nak pose lompat kat sini tapi kang kene tangkap pulak...haha...
Oh nak balik je mendung...
Overall Kuching memang best...but since kitaorg on tight budget so kitaorg tak sewa kereta...kalau ada kereta tah mana mana tah kitaorg sampai...macam kat Sabah tu...hehe...

So last entry pasal Kuching ni xde tips sebab aku dah lupa nak bagi tips apa...then budget lak semua dah lupa...buku nota lak dalam beg lain so tak jumpa mana letak...haha...but aku dengan Khairi berjaya buat trip kali ni under RM400 jer...kalau kitaorg tak makan meriah meriah akan lagi kurang total tu...tapi alang alang dah sampai tempat orang kan...bedal jer...haha...

Hopefully korang enjoy baca cerita Kuching ni walaupun lambat gila aku update...hehe...maybe boleh jadi rujukan kalau korang ke Kuching pulak...meow meow...


- Aidil Asyraf Azman -


Kuching Sarawak...Day 3...Part 2...

WARNING : Entry kali ini di penuhi dengan gambar gambar makanan yang mengiurkan...haha...boleh ke guna mengiurkan tu???haha...


Sambungan...

Area Damai tu ada food court tapi sebab ramai kitaorg decide berenti je mana mana kedai makan tepi jalan otw balik ke Kuching...and first kedai kitaorg nampak ada jual laksa Sarawak...so lunch laksa Sarawak extra udang...lazat...tapi tak selazat laksa Sarawak James Brooke...haha...sumpah terbayang bayang rasa dia...perhhh...terus aku pulak yang lapar ni...

Laksa Sarawak for lunch...
Buah dabai...pencuci mulut kononnya...haha...
Lepas tu kitaorg makan buah dabai yang Baim bawak...dia cakap sedap kalau makan dengan kicap dgn nasi putih...buah dia macam kurma...aku gigit separuh...lepas tu terdiam...hahaha...rasa dia lemak lemak tapi dah ending rasa pelik sikit...haha...maybe makan dengan nasi putih sedap kot...

Lepas lunch ingat nak merayap tapi sebab hujan lebat kitaorang decide pergi The Spring...dia shopping complex paling top kat Sarawak kot...haha...semua benda ada kat situ...ramai pulak orang...sebab Sabtu kan...kitaorg pusing pusing lepas tu perut lapar balik...so pergi Big Apple...tapi donut dia sumpah funny eh...semua tak bentuk bulat...nape tah...kat JB aku tengok semua sama je bentuk...kat sini ada lonjong...bulat...kemek...pastu tak gebu sangat...kotak pun tak muat eh...haha...

Big Apple doughnut for tea break...
Dah bosan pusing kat Spring kitaorg pergi The Hills pulak...haha...The Hills ni sekali dengan Pullman Hotel so tempat dia agak mewah sikit...kitaorg jalan lepas tu tengok ada satu kedai tu jual sling beg...cantik gila warna oren...Khairi cakap macam pernah tengok beg tu tapi dia lupa...so kitaorg masuk kedai tanya harga...omg...RM1000 lebih eh...katanye Hermes...patut macam kenal warna oren tu...haha...cetak rompak pun beribu...apa kes???JB ratus ratus je...haha...

Comel gila Fullhouse ni...early dinner...
Since Baim selalu belanja kitaorg makan...so kali ni kitaorg pulak belanja dia...early dinner kat Fullhouse...huhu...takde orang pun kat sini...kitaorg je...feeling terus macam kitaorg book kedai tu eh...lepas dah makan baru ada orang sikit...haha...

Ice water itu wajib...dan honeydew juice...
Potato wedges...
Dory fish something something...sorry nama dia dah lupa...
Sedap sos yang ni...
Chicken chop with raisin dan something something sauce...
Sedap pom pom pom...
Lepas dah lepak sambil dinner Baim kene balik sebab nak teman mak dia jenjalan pulak...kitaorg balik hotel rehat...mandi...salin baju...terus keluar balik...haha...jenjalan pulak satu bandar nak tengok night life pulak...since baru pukul 9pm so takde pape sangat lah kan nak di tengok...haha...kitaorang jalan jalan sampai jumpa AJ Ayam Bakar...Farhat cakap kat situ dessert pisang cheese sedap...kitaorg nak masuk kedai tu macam insaf sekejap...ramai orang eh...siap beratur lagi...terus cancel...haha...jalan depan sikit ada Ayam Tulang Lunak...ok kita supper kat sini...haha...matilah makan lagi kan...

Three layer tea...







Ayam tulang lunak telur asin...
Ayam tulang lunak kremes...
Kedai ni yang jaga semua kakak kakak cantik...service mantap eh...kitaorg tanya kremes tu apa dia terangkan details ye...gigih sangat...semua benda dia bagi...sambal sup semua lah...haha...lepas tu sepanjang kitaorg makan kat sini Ziana Zain punya lagu tak berenti ye...mantap pom pom kedai ni...dah lah ayam dia memang lunak...tulang semua korang boleh makan...dah boleh jadi geng dengan jin dah...haha...

Ok banyak gila kitaorg makan...so kene lah jalan bakar kalori...dan mana lagi tujuan kitaorg???Waterfront lah...haha...cuci mata sampai tengah malam...esok nak balik dah...huhu...


Tips sikit dari aku...

* Nak ke Sarawak Cultural Village tu dalam sejam lebih gituh dari Kuching so korang timing lah betul betul...supaya masa korang dapat round habis satu taman tu dan dapat tengok show sekali...masuk bayar RM60 tapi berbaloi lah...haha...

** Jalan dia senang je just ikut signboard ke Santubong nanti jumpa lah...haha...kalau sesat berenti tepi jalan tanya orang ye...

*** Sarawak panas so pakai lah baju yang nipis sikit...so takde lah berpeluh bagai masa nak ambil gambar...dalam SCV tu banyak spot cantik nak buat photoshot...pose je dengan confident...kalau orang tengok abaikan...bukan dia kenal korang kan...yang penting korang ada cover photo facebook yang baru...tak gituh???haha...

**** Tak banyak tips kali ni sebab pergi makan je...oh makan je apa yang korang rasa nak makan yang takde kat semenanjung...haha...tapi pilih yang halal eh...

Budget aku...

Tune Hotel = RM65 per night...
Tiket SCV = RM60 per person...
Lunch tak tau berapa...Baim bayar jugak...
Big Apple = RM14 per box...
Early dinner Fullhouse = RM91.65...
Supper ayam tulang lunak = RM24...

Lepas tu adalah beli air...ice cream...bayar tiket parking tapi semua tak lebih RM10...huhu...

So ni lah malam terakhir kat Kuching...huhu...

- aidil asyraf azman -



Tuesday, December 4, 2012

Tahniah...


Congrats little sister...arwah mama must be proud of you...and you make me proud as well...everything yang aku korbankan untuk kau semua berbaloi...now aim for your degree and make me proud again...tahniah pipi gemuk!!!

- aidil asyraf azman -

Wednesday, November 28, 2012

Kuching Sarawak...Day 3...Part 1...

10 November 2012...
Baru pagi kene senyum yer...tgk lengan dah berwarna lain...haha...
Hari ni bangun pagi muka kembang je dua dua...sebab semalam makan banyak sangat...haha...so kitaorg ready tunggu Baim kat lobby...dalam pukul 8 pagi Baim sampai...terus kitaorg gerak ke Santubong...nak ke Sarawak Cultural Village...
Since Baim tak mahir jalan sana dia guna map...tapi sesat dalam bandar jugak...apa kes???haha...terus Khairi menggunakan bakat terpendam dia...naluri...haha...Khairi memang terror part part jalan ni...ikut naluri je dia tunjuk jalan...'kiri kot...kanan kot...' dengan kot kot tu sampai juga kitaorg dekat Sarawak Cultural Village tu...haha...

Jom ke Santubong...Baim drive...Khairi penunjuk arah...aku big boss kat belakang...haha...
Gunung Santubong kot ni...
Pantai Damai...cantik gila...
Burung enggang besi...
Ice cream bun...RM2.50...sejuk dan keras...haha...
Since kitaorg sampai SCV tak bukak lagi kitaorg jalan jalan dekat pantai Damai tu...seberang jalan je dgn SCV tu...cantik pantai dia...kalau kat Langkawi ada patung burung helang kat sini ada patung burung enggang...meriah...haha...

Jom masuk Sarawak Cultural Village...
Di sebabkan hari ni Sabtu pertama cuti sekolah maka ramai budak budak mengikuti rombongan sekolah eh...haha...pitam tengok budak budak ramai...nak masuk sini kene bayar RM60 seorang untuk orang luar...warganegeri Sarawak RM25 je tapi dia dapat tiket je...takde passport yang boleh chop chop tu...haha...nanti nak masuk dia tampal sticker kat baju korang...time ni kene hati hati...budak yang tampal sticker tu telah mengambil kesempatan...aku tengah leka tengok harga tiket tetiba ada tangan di dada ku...apakah...rupanya ada sticker eh...bagi je aku leh tampal sendiri...saje je nak rasa eh...haha...bahaya...

Dapat passport dan sticker...
So misi menakluk Sarawak bermula...rombongan budak budak pergi ke kiri dulu so kitaorg pergi ke kanan...haha...so time kitaorg tgk rumah rumah dan berposing sakan xde budak budak...haha...seronok...

Sapa pose meletop???ni jambatan buluh otw nak ke rumah bidayuh...haha...
Akak buat kuih mcm cakar ayam tu...and penenun pua kumbu...
Pakaian tradisional...
Rumah Iban...
Rumah Penan...cawat tue...haha...
Rumah Orang Ulu...tinggi atas bukit...tu Khairi tunjuk bakat main alat muzik...
Pose lompat dan pose bear...
Rumah Melanau...ni grand entrance dia...ada tangga kiri kanan...
Rumah Melayu siap ada buaian bawah rumah...
Rumah Cina...hurm...ada lada hitam je kot sini...
So korang tengok je lah gambar eh...kang cerita kang panjang berjela pulak...setiap rumah ada chop yang korang boleh chop kat passport korang tu...lepas tu dalam rumah tu jugak ada jual cenderamata dan makanan tradisi...mostly sama dengan semenanjung cuma bahan je lain...hehe...kitaorg beli pulut apa tah...sedap juga...cari ulat sagu tu takde pulak dekat sini...huhu...korang boleh ambil gambar dengan pekerja pekerja kat situ jugak...huhu...

Passport dah penuh chop...macam dah pusing satu Sarawak rasanya...haha...
Lepas dah puas pusing satu taman tu kitaorg pergi ke teater hall...untuk tengok persembahan kebudayaan...ada 2 time slot so pandai pandailah korang set masa korang...pukul 11am dengan pukul 4 ptg tak silap...tarian dia meriah jugak...ada yang unik dan menarik...yang part bosan je kitaorg main handphone...haha...sangat takde perasaan...haha...

Tengok show...lalalala abang tu...
Tarian tunggu daku...haha...dan tarian buluh...
Sumpit menyumpit...
Tarian beramai ramai bersama penonton...
Lepas menari ada lah segmen berinteraksi bersama penonton...kelakar jugak part ni...lepas tu menari ramai ramai...ingat nak naik atas pentas kang orang terperanjat lak aku bukak step zapin...haha...dah puas tengok semua kitaorg keluar then pergi lepak kat pantai Damai tu...laju jugak kitaorg jalan dalam ni...rasanya sejam je dah habis cover satu taman...hahaha...dan oleh sebab tak sarapan maka misi mencari tempat lunch bermula...


bersambung...hahahah...

- aidil asyraf azman -