POWr Instagram Feed

Monday, January 31, 2011

[Terkini] Krisis Di Mesir Keadaan Sebenar Pelajar Malaysia

(saya dah baca pagi tadi tapi baru skang sempat nak reblog this...saya baca kat sini...from Malaysian to Malaysian...from Muslim to Muslim...bring them home A.S.A.P)


Bila baca balik rentetan kejadian yang berlaku di Mesir sekarang ni, aku rasa sangat kesian kepada pelajar di sana. Aku faham sangat situasi mereka dan aku rasa apa yang mereka alami sekarang berpuluh kali lebih teruk dengan keadaan di Moscow. Aku juga teringat kepada segelintir pembaca blog.ariff yang juga merupakan pelajar kursus perubatan di Mesir dan juga kawan-kawan seangkatan di MAI ni yang kebetulan menghabiskan masa cuti musim sejuk di sana. Harap mereka semua ni dan seluruh rakyat Malaysia di sana selama.

Inilah nasib pelajar kita yang belajar di luar negara kalau ditempatkan di negara kelas kedua atau ketiga. Aku rasa satu hari nanti kerajaan patut menghentikan daripada menghantar pelajar ke negara-negara yang bermasalah dan hanya menempatkan pelajar di negara maju sahaja. Sebentar tadi aku baru dapat mesej melalui Facebook daripada seorang pelajar Malaysia yang menuntut di Egypt berkenaan keadaan pelajar di sana dan aku rasa mesej ini perlu disampaikan kepada semua supaya kita tahu yang sepatutnya kerajaan kita perlu secepat mungkin menghantar bantuan dan mengeluarkan rakyat kita dari sana.

Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.

Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:

Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.

Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.

Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita

Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923

Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com

Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.

- Nadia

So what can you do now?

  1. Kalau ada Twitter, retweet this. Aku sengaja mention @NajibRazak dalam tajuk entri supaya everytime orang retweet, akan automatically mention nama dia. Click the retweet button. Lagi banyak, lagi bagus. It show’s that things are really serious there and we care.
  2. Reblog this. Copy paste dan post dalam blog. Time ni memang aku galakkan sangat-sangat untuk korang copy paste.
  3. Share this on Facebook

A.K.S.n for Khairulnisa Mohamed...

Sireh junjung...

Telefon bimbit...

Bakul buah buahan...

Tali leher...tali pinggang...beg dompet dan pemegang kunci...

Kain ela dan songket...

Set minyak wangi...

Potpuri...

Coklat...

Sapu tangan...

Set penjagaan diri...

Sunday, January 30, 2011

Di sebalik tabir...mission 29.01.11...

Wuhuu...majlis dah selesai...and Alhamdullilah bakal pengantin dan tunang dia puas hati...but have to wait on majlis update sbb pic majlis saya xde lagik...coz saya keje ye sewaktu majlis berlangsung...so tunggu eh...sementara itu...ini pic dari sebalik tabir...enjoy korang...

Cipom baju nie...gigih jahit details sendiri...

Tekun Salleh jahit bantal tue...

Separuh siap...ke 90% siap...first time buat design camnie...sungguh menguji kesabaran...

Tgh xde idea...

Uiks...Niezam dtg jugak...tolong cucuk peniti...

Mengapakah???

Tekun noh ko tgk tv...hahaha...

Bekas potpuri...ke bunga rampai???x sure lah...

Kain ela dan songket...bunga seribu peniti...

Abang bunga...

Sireh junjung...bertaburan...

Sebelum di embunkan...

Amek tempahan lagik ker???sambil tgk jam...bz sgt ko nie...hahaha...

Bangga lah tue...hahaha...

Xde buah...

Dah berbuah...

Banyaknya buah!!!

Feeling feeling dah siap...

Anak buah dok berangan...

Makeup time...

Ape lagi Salleh tue nak betulkan...

Gituh jah balik jogging trus buat kerja...

Family rocks!!!

Nie dah final...yehaa...


See...i told u...majlis u memang meriah...yeahhhhhhh...


This is me babe...aidilasyraf

Saturday, January 29, 2011

Mission 29.01.2011...Success!!!

Success...huhu...majlis sedang berlangsung ketika entry ini di publish...sedih seh tak dapat join...huhuhu...


This is me babe...aidilasyrafazman

Friday, January 28, 2011

Sneak peak...

Jeng jeng jeng...esok entry penuh!!!eh...or lusa...hahaha...


This is me babe...aidilasyrafazman

Thursday, January 27, 2011

2 kali lebih afdal???

Khurafat at 3.15pm...hurm...takut jugak...tapi i was expecting more...sbb orang cite bagai nak rak kan takut...i rase yg takut cume dlm kete...dlm bilik mayat and dalam hutan jer...tue jer...yg lain...hurmm...dapat dijangka...but it still a good movie...huhu...

Then nando's...servis die tip top...hahaha...waiter tue amek order macam tgh ulas sukan kat tv...hahaha...very funny...

Mine...

Other's...

Paranormal activity at 6.oopm...i think the first one lagi scary...huhu...and i think 2 2 cite tue pasal hantu tue dtg tuntut janji...sbb dieorg main ouija board...mcm spirit of the coins gituh...huhu...

Oldtown lak...melantak lagi...

Nak pilih ape nie???

Last last pilih 2 2...mine...

Other's...


So is it true 2 kali lebih afdal???boleh lah...hahaha...


This is me babe...aidilasyrafazman

Wednesday, January 26, 2011

Mission 29.01.2011...part 3...

Sneak peak...hahahaha...first try buat design nie...cipom pom...

Kene cari barang lagi sikit and viel...so kiteorg serbu tempat nie...die kat Setia Tropika...ade lagi satu kedai same cam nie tapi ala kadar jer...pastu staff pon ala ala batu jer...so harus kiteorg cabut...hahaha...dah lah baju pengantin die horror...

Nak buat camne kan...hahaha...tetap nak pose...amek berkat kan Salleh...lepas nie turn ko pulak...huhu...

Kalo lah saya ade baju melayu cam nie mesti best...huhu...kat sini ade 2 level...level atas jual baju pengantin segala plus pelamin and segala tok nenek lah ade...level bawah lak jual barang barang nak buat hantaran and boleh tempah kad kawin sekali...kiranya all u can find under one roof lah...lagipon kedai nie macam kedai supply barang kawin kat bridal bridal...hahaha...so kiteorg yg baru menapak nie jengah jengah lah tgk semua tempat...tapi tempat nie macam paling ok setakat nie...huhu...

Closet baju pengantin die heaven sangat...huhu...cantik cantik baju die walaupon ade yang haruk...kira kedai nie jual baju baju nie kat bridal dengan harga yang murah...tapi kiteorg tak buat bridal so x lah kiteorg beli baju baju yg cipom pom itu...

Sanggul lintang...pujaan ramai...hahaha...terkedu tak tgk harga die...hahaha...harus sewa je kalo nak gune...

Dokoh...auntie mesti suke nie...sila abaikan orang yg amek pic itu...dengan uniform kerja pergi menyerang kedai pengantin...hahaha...

Yang nie mesti ramai yang suke...hahaha...confirm semua dah terbayang macam princess segala...tapi kalo tgk harga trus cancel nak jadik puteri...hahaha...

Sumpah tak faham baju nie???apekah???

Kedai nie pon ade member card...and kiteorg dah join...cite die funny giler...hahaha...viel yg kiteorg nak tue harga rm90...mahal k...kalo saya beli lace kosong baru rm10 semeter paling mahal...manik lak tak lebih rm10...upah jahit rm20...hah baru rm40...x ke kejis tue...untung rm50...so saya buat muke mintak discount kat sales girl tue...pastu cite lawak tue cam nie...

saya : yg nie xde discount ke dik???
sales girl : ade member card x???kalo ade dpt discount...buat andam kan...
saya : (sambil tgk kat khai dan pintal pintal hujung baju...)ala...kecik kecik jer...
sales girl : xpe lah yg penting buat...kalo buat card dpt discount tau...
khai : kalo buat skang pon dapat disocunt???
sales girl : aah...buat skang boleh trus dapat discount...
saya : so member brape ringgit???
sales girl : rm10 setahun...
khai : so kalo xde sale pon boleh dapat discount ke dik???
sales girl : aah...bla bla bla bla...(saya tak dapat menumpukan perhatian...)
saya : so kalo discount berapa harga viel nie???
sales girl : skang rm90...kalo ade member card jadik rm45...
saya dan khai : OK BUAT SKANG!!!
hahahaha...tak giler???ade member card trus dapat 50%...i suke kedai nie...hahaha...

Ehem ehem...uols...ade wig lah...hahahaha...

Head gear pon berlambak...macam macam ade...

Yang nie saya suka...kerawang tok pelamin...cantik kan...mantop...

Bunga pon byk pilihan and cantik cantik...ade yang nampak real...harga pon ok...murah sikit dari tempat last week tue...huhu...

Bakal pengantin ker???hahaha...dah beli pon viel itu...dan akan di touch up lagi...huhu...

So korang tunggu je lah part 4 untuk finalise and part 5 untuk majlis...tapi majlis saya mcm tak dapat join atas sebab komitmen kerja...hua...tapi akan diupdate jugak majlis itu...huhu...


This is me babe...aidilasyraf