POWr Instagram Feed

Wednesday, November 28, 2012

Kuching Sarawak...Day 3...Part 1...

10 November 2012...
Baru pagi kene senyum yer...tgk lengan dah berwarna lain...haha...
Hari ni bangun pagi muka kembang je dua dua...sebab semalam makan banyak sangat...haha...so kitaorg ready tunggu Baim kat lobby...dalam pukul 8 pagi Baim sampai...terus kitaorg gerak ke Santubong...nak ke Sarawak Cultural Village...
Since Baim tak mahir jalan sana dia guna map...tapi sesat dalam bandar jugak...apa kes???haha...terus Khairi menggunakan bakat terpendam dia...naluri...haha...Khairi memang terror part part jalan ni...ikut naluri je dia tunjuk jalan...'kiri kot...kanan kot...' dengan kot kot tu sampai juga kitaorg dekat Sarawak Cultural Village tu...haha...

Jom ke Santubong...Baim drive...Khairi penunjuk arah...aku big boss kat belakang...haha...
Gunung Santubong kot ni...
Pantai Damai...cantik gila...
Burung enggang besi...
Ice cream bun...RM2.50...sejuk dan keras...haha...
Since kitaorg sampai SCV tak bukak lagi kitaorg jalan jalan dekat pantai Damai tu...seberang jalan je dgn SCV tu...cantik pantai dia...kalau kat Langkawi ada patung burung helang kat sini ada patung burung enggang...meriah...haha...

Jom masuk Sarawak Cultural Village...
Di sebabkan hari ni Sabtu pertama cuti sekolah maka ramai budak budak mengikuti rombongan sekolah eh...haha...pitam tengok budak budak ramai...nak masuk sini kene bayar RM60 seorang untuk orang luar...warganegeri Sarawak RM25 je tapi dia dapat tiket je...takde passport yang boleh chop chop tu...haha...nanti nak masuk dia tampal sticker kat baju korang...time ni kene hati hati...budak yang tampal sticker tu telah mengambil kesempatan...aku tengah leka tengok harga tiket tetiba ada tangan di dada ku...apakah...rupanya ada sticker eh...bagi je aku leh tampal sendiri...saje je nak rasa eh...haha...bahaya...

Dapat passport dan sticker...
So misi menakluk Sarawak bermula...rombongan budak budak pergi ke kiri dulu so kitaorg pergi ke kanan...haha...so time kitaorg tgk rumah rumah dan berposing sakan xde budak budak...haha...seronok...

Sapa pose meletop???ni jambatan buluh otw nak ke rumah bidayuh...haha...
Akak buat kuih mcm cakar ayam tu...and penenun pua kumbu...
Pakaian tradisional...
Rumah Iban...
Rumah Penan...cawat tue...haha...
Rumah Orang Ulu...tinggi atas bukit...tu Khairi tunjuk bakat main alat muzik...
Pose lompat dan pose bear...
Rumah Melanau...ni grand entrance dia...ada tangga kiri kanan...
Rumah Melayu siap ada buaian bawah rumah...
Rumah Cina...hurm...ada lada hitam je kot sini...
So korang tengok je lah gambar eh...kang cerita kang panjang berjela pulak...setiap rumah ada chop yang korang boleh chop kat passport korang tu...lepas tu dalam rumah tu jugak ada jual cenderamata dan makanan tradisi...mostly sama dengan semenanjung cuma bahan je lain...hehe...kitaorg beli pulut apa tah...sedap juga...cari ulat sagu tu takde pulak dekat sini...huhu...korang boleh ambil gambar dengan pekerja pekerja kat situ jugak...huhu...

Passport dah penuh chop...macam dah pusing satu Sarawak rasanya...haha...
Lepas dah puas pusing satu taman tu kitaorg pergi ke teater hall...untuk tengok persembahan kebudayaan...ada 2 time slot so pandai pandailah korang set masa korang...pukul 11am dengan pukul 4 ptg tak silap...tarian dia meriah jugak...ada yang unik dan menarik...yang part bosan je kitaorg main handphone...haha...sangat takde perasaan...haha...

Tengok show...lalalala abang tu...
Tarian tunggu daku...haha...dan tarian buluh...
Sumpit menyumpit...
Tarian beramai ramai bersama penonton...
Lepas menari ada lah segmen berinteraksi bersama penonton...kelakar jugak part ni...lepas tu menari ramai ramai...ingat nak naik atas pentas kang orang terperanjat lak aku bukak step zapin...haha...dah puas tengok semua kitaorg keluar then pergi lepak kat pantai Damai tu...laju jugak kitaorg jalan dalam ni...rasanya sejam je dah habis cover satu taman...hahaha...dan oleh sebab tak sarapan maka misi mencari tempat lunch bermula...


bersambung...hahahah...

- aidil asyraf azman -



Saturday, November 24, 2012

#Kolumpo...


Help me to do this promo...gituh...tunggu movie keluar kita tengok ramai ramai eh...sapa yang dekat dekat tu aku belanja popcorn...jom...

- aidil asyraf azman -

Friday, November 23, 2012

#Kolumpo...


Dah tengok???ni promo ni...hehe...nanti movie ni keluar tengok ramai ramai...KBSM aku si Farhat tue punya abang one of the director of this movie...so siapa yang aktif twitter tu marilah ber#tag... 
#Kolumpo...

*update...credit to Adli jugak...of one my KBSM yg tenggelam timbul...sebab dia dgn Farhat buat kotak kotak yang org org belakang Yuna and Qi pakai tu...korang jgn main main...orang faymes tu yang pakai kotak kotak tu...haha...tak caya cuba tgk yang pakai baju kurung tu...tak kenal???haha...

- aidil asyraf azman -

Thursday, November 22, 2012

2 cerita...

Cerita 1...

Hari ni birthday Sultan Johor so Johor cuti...
Semua pergi Muar celebrate tapi aku kerja sebab dah guna cuti dulu...
Bosan kawasan hotel kosong je...
Unifi down pulak tu...call service centre diaorg cakap kene suspend sebab tak bayar bill...haha...
Sengal tau orang acct ni...
Buat malu aku jer...

Cerita 2...

Semalam tengok wayang and balik lambat...
Feeling konon hari ni cuti jugak...
Tengok Pitch Perfect...
Sumpah funny nak mati...
Lepas tu pergi makan...
Balik tidur and bangun tidur jam 8.00am...
Masuk kerja jam 7.00am...
Tahniah untuk diri sendiri...haha...

- aidil asyraf azman -

Tuesday, November 20, 2012

Kuching Sarawak...Day 2...

9 November 2012...

Burger lengan Victoria???scary!!!
Pagi kitaorg dikejutkan dengan bunyi orang bercakap kat luar bilik...hampeh...tapi bangun bangun je dah terang dah...haha...penat berjalan gamaknya semalam...so lepas bersiap semua terus aku dengan Khairi gerak nak pergi muzium...kat Kuching ni ada banyak muzium...and lagi best semua satu kawasan...so senang korang boleh buat muzium hopping...

Pokok besar tepi padang merdeka...
Budak kaunter hotel kitaorg tandakan peta kitaorg then kitaorg just jalan ikut peta...dekat je...dalam 15 minit buat catwalk tengah jalan raya dah nampak padang merdeka...atas sikit dah nampak muzium...so bermula lah misi menakluk muzium...haha...

Misi menakluk muzium bermula di sini...
Posing bersama tempat menyimpan mayat...haha...
Kelas kubur orang ulu...
Dalam ni ada replika  pedang Rasulullah SAW...
Dalam ni ada macam macam...sampai pening...
Muzium favourite...best gila dalam ni...
Nampak cam menarik tapi scary sbb banyak patung wig kejung...
Dalam muzium sejuk...kat luar panas...so masa keluar je satu muzium terus lari masuk muzium yang lain...and semua muzium free...tak payah bayar kecuali muzium natural apa tah...kene bayar RM4...terus aku dengan Khairi pergi muzium sebelah...haha...cheapskate nak mati...

Indian Street tapi ironinya cuma seorang minachi je yang kitaorg nampak...
Dah settle semua muzium kitaorg jalan kaki ke Waterfront...otw terjumpa pulak Indian Street tapi takde orang India berniaga atau berjalan jalan...ade sorang Minachi je pakai sari segala...maybe dia maskot Indian Street kot...dah abis round terus kitaorg pergi waterfront...belum breakfast lagi ni...so kene lah makan...nak makan apa yg free dan mengenyangkan???oh mari naik penanmbang...

Pose dalam penambang...macam happy tapi dalam hati Tuhan saja yang tau...haha...
And yes...sebagai pelancong yang jimat belanja...kitaorg breakfast tester kek lapis...tak senonoh kan perangai...haha...tapi bila dah test dua dua aku rasa Mira punya sedap...sebab dia mcm lembab gituh...perasaan dia pun lain...kalau makan kek lapis Dayang Salhah macam berat...korang rasa macam sedap tapi ada something missing...bila makan Mira punya terus pelangi...unicorn...pari pari semua keluar...haha...hebat tak penangan dia...haha...ala ala minum Ribena terus masuk dunia khayalan...haha...

Mira Cake House...
Cantik dan menarik tester dia...mengundang ke dalam perut...
The famous Kek Lapis Dayang Salhah...
Tester ala ala kuih raya...
Tugu Kucing di Kuching...
Teddy Bear di tugu kucing...
Focus camera lari...eh apa tu???haha...
Lepas perut dah kenyang dengan kek lapis dan penat berkejaran dengan unicorn segala...kitaorg round bandar Kuching lagi...kali ni tugu kucing tu takde orang...terus snap snap lepas tu blah sebab panas gila...haha...lepas tu kitaorg pergi bank kejap sebab Khairi feeling nak buat acct kat sana...tapi orang tu tak bagi...dia suruh buat kat tempat tinggal...haha...

Lunch KFC...and service was A+++...
Lepas dah penat round kitaorg masuk shopping complex...takde pape ye shopping complex dia...agak sadis...so kitaorg decide nak lunch KFC sebab malam nak makan nasi...huhu...dan seperti di Sabah service KFC sini mantap lah...budak kaunter semua peramah...adakah kitaorg nampak macam artis???haha...

Menghilangkan craving for something cold and sweet...
Since kitaorg dah tak tau nak buat apa lepas lunch kitaorg lepak Bing...Bing ni macam Starbuck tapi murah sikit...sikit je eh murah...kopi dia sedap and kedai dia cozy...so kalau penat berjalan masuk sini terus boleh rehat rehat dan tertidur...haha...

Something cold and sweet...and someone gatal nak hot drink on a hot day...haha...lepas tu menyesal...haha...
Muzium Kucing...meow meow...
Sepanjang kitaorg jalan kat muzium kitaorg asyik terpandang je kubah muzium kucing tu...bersinar sinar macam memanggil...tapi nak pergi jauh...kene naik bas atau teksi...bas kitaorg check macam murah tapi susah...lepas tu kalau dah sampai situ pun kene daki bukit lagi nak pergi ke bangunan tu...naik teksi mahal tapi berbaloi...kot...haha...

Muzium kucing ni dalam dewan bandaraya...dan dewan bandaraya punya bangunan ni atas bukit...dari jauh memang nampak...so kitaorg deal dgn driver teksi terus bawak kitaorg pergi sana...RM50 pergi balik ok...dia tunggu kitaorg sampai abis round...ni lah teksi termahal aku pernah naik kot...haha...

Masuk free tapi camera kene bayar...DSLR kene bayar RM4 yer...compact camera RM3...camera handphone pun RM3...
Masuk dalam ni terus gila...kecomelan melampau di segenap sudut...
Lepas dah puas bermeow meow dalam muzium kitaorg balik ke bandar Kuching...lepas tu kitaorg tak tau nak buat apa dah...haha...nampak wayang terus masuk tengok Skyfall...boleh???hahaha...loser gila...sebab budget kali ni tight so tak boleh nak sewa kereta...haha...sewa mahal pulak tu...tak macam Sabah...haha...

Dah abis movie balik hotel rehat and bersiap untuk dinner...huhu...bila sebut makan je terus happy kan...malam ni Baim bawak kitaorg makan seafood kat Topspot...tempat famous untuk makan seafood kat Kuching...Topspot ni atas parking kereta...eh jap...ada bangunan parking kereta...atas sekali ada Topspot...hah faham tak???haha...

Topspot...belakang hotel kitaorg jer...
Aku duduk jaga meja then Khairi dengan Baim order  makan...tetiba je semua sampai...service memang pantas...haha...since aku dgn Khairi kalau makan seafood just order yang kitaorang suka je tapi Baim cakap order lah semua...nafsu makan dia lagi besar rupanya...haha...nasib baik tak order sup dgn kerang kerangan dan ketam...kalau tak pitam nak habiskan...

Udang butter kot ni...lupa dah...
Umai campur...ada obor obor...udang dan ikan...
Sotong goreng tepung yang ada mayonis berkeju...gituh...
Sayur midin masak belacan...ni paku pakis kot ni...haha...
Siakap masak tiga rasa bersama mangga...
Omg makanan dia sedapppp...haha...semua pinggan licin ok...lepas tu udang aku sorang je makan sebab Baim tak boleh makan udang dan Khairi dah kenyang makan sotong...haha...harga pun boleh tahan murah jugak...kalau kat Senibong memang confirm dah RM150 ke atas...haha...

Lepas makan Baim bawak pusing pusing jauh sikit...tapi kejap je sebab kitaorg halau dia balik...haha...sebab esk dia kene drive bawak kitaorg jalan lagi jauh...so dia kene balik tidur...haha...kitaorg????harus naik penambang pergi seberang...hahaha...

Air jus tembikai...
Sambil jalan dalam kampung boyan tu kitaorg puas cuci mata...haha...sebab makan banyak haruslah jalan kene banyak jugak...lepas dah penat jalan kitaorg lepak kat food court tepi sungai tengok orang...hehe...dah penat terus balik semula ke seberang tapi tak naik hotel lagi...wajib round waterfront dulu ye usha penyanyi jalanan...haha...suara diaorg semua sedap ok...kalau masuk AF mesti menang...tapi AF dah takde kenalah masul vocal bukan sekadar rupa...haha...

View sekitar hotel...
Tengok Anugerah Skrin sampai terlelap kat lobby...huhu...
Balik balik hotel je tengok kat lobby bukak Anugerah Skrin...lepak kejap and terus macam tergamam sebab macam merepek je...haha...guling guling terlelap ok kat sofa lobby...penat berjalan kot...haha...Anugerah Skirn habis je terus naik bilik...mandi dan tidur...maka tamatlah hari kedua di Kuching...masih terbayang abg teksi yang tersenyum bila kitaorg bayar duit tambang...haha...mahallll!!!


Tips sikit dari aku...

* Muzium kat Kuching ni semua satu area kecuali Muzium Cina...Muzium Tekstil dan Muzium Kucing...dalam muzium korang boleh lah belajar sikit...apa yang korang pernah belajar masa sekolah dulu...aku suka muzium seni sebab artwork dia semua unik...terbaik...

** Kalau korang banyak masa macam kitaorg boleh lah test kek lapis selalu...jangan terus beli...test dulu masa betul betul sedap baru beli...pada aku Mira punya sedap tapi ramai orang cakap Dayang Salhah sedap...ikut selera korang lah...orang cakap Dayang Salhah sedap ramai artis datang sana...adik adik...artis tu pandai nyanyi bukan pandai buat kek lapis eh...so tetapkan pendirian anda...haha...

*** Muzium kucing tu free tapi camera kene bayar eh...dia jauh sikit dari bandar Kuching...so kalau korang drive boleh lah pergi sana...kalau x drive boleh naik bus yang kejap ada kejap takde lepas tu kene mendaki naik bukit...kalau tak boleh naik teksi tapi mahal...pilihlah mana nak...haha...

**** Topspot tu makanan dia sedap...so makan lah makanan yang jarang kita dapat kat semenanjung eh...hehe...Khairi makan sayur midin tu macam makan mee goreng je...udang dia pun manis...tapi kene beringat...order jangan tamak...nanti tak habis korang yang rugi...syaitan yang untung...haha...

***** Malam malam selain melepak kat waterfront...lepak kat Kg Boyan pun best...haha...makanan pun banyak sana...hehe... 

****** Kuching panas eh...haha...


Budget aku...

Tune Hotel = RM65.00 per night...
Penambang = RM1 sorang pergi balik...
Lunch KFC = RM11.20 sorang...
Minum kopi kat Bing = RM19.00...
Teksi ke muzium kucing = RM50 pergi balik
Charge untuk camera kat muzium kucing = RM4...
Tengok Skyfall = RM10 sorang...
Dinner kat Topspot = RM95 tapi Baim bayar jugak...

Tu je kot belanja hari kedua...adalah beli air botol semua tapi tu under misc...haha...so tak kira...

- aidil asyraf azman -