Wednesday, November 28, 2012

Kuching Sarawak...Day 3...Part 1...

10 November 2012...
Baru pagi kene senyum yer...tgk lengan dah berwarna lain...haha...
Hari ni bangun pagi muka kembang je dua dua...sebab semalam makan banyak sangat...haha...so kitaorg ready tunggu Baim kat lobby...dalam pukul 8 pagi Baim sampai...terus kitaorg gerak ke Santubong...nak ke Sarawak Cultural Village...
Since Baim tak mahir jalan sana dia guna map...tapi sesat dalam bandar jugak...apa kes???haha...terus Khairi menggunakan bakat terpendam dia...naluri...haha...Khairi memang terror part part jalan ni...ikut naluri je dia tunjuk jalan...'kiri kot...kanan kot...' dengan kot kot tu sampai juga kitaorg dekat Sarawak Cultural Village tu...haha...

Jom ke Santubong...Baim drive...Khairi penunjuk arah...aku big boss kat belakang...haha...
Gunung Santubong kot ni...
Pantai Damai...cantik gila...
Burung enggang besi...
Ice cream bun...RM2.50...sejuk dan keras...haha...
Since kitaorg sampai SCV tak bukak lagi kitaorg jalan jalan dekat pantai Damai tu...seberang jalan je dgn SCV tu...cantik pantai dia...kalau kat Langkawi ada patung burung helang kat sini ada patung burung enggang...meriah...haha...

Jom masuk Sarawak Cultural Village...
Di sebabkan hari ni Sabtu pertama cuti sekolah maka ramai budak budak mengikuti rombongan sekolah eh...haha...pitam tengok budak budak ramai...nak masuk sini kene bayar RM60 seorang untuk orang luar...warganegeri Sarawak RM25 je tapi dia dapat tiket je...takde passport yang boleh chop chop tu...haha...nanti nak masuk dia tampal sticker kat baju korang...time ni kene hati hati...budak yang tampal sticker tu telah mengambil kesempatan...aku tengah leka tengok harga tiket tetiba ada tangan di dada ku...apakah...rupanya ada sticker eh...bagi je aku leh tampal sendiri...saje je nak rasa eh...haha...bahaya...

Dapat passport dan sticker...
So misi menakluk Sarawak bermula...rombongan budak budak pergi ke kiri dulu so kitaorg pergi ke kanan...haha...so time kitaorg tgk rumah rumah dan berposing sakan xde budak budak...haha...seronok...

Sapa pose meletop???ni jambatan buluh otw nak ke rumah bidayuh...haha...
Akak buat kuih mcm cakar ayam tu...and penenun pua kumbu...
Pakaian tradisional...
Rumah Iban...
Rumah Penan...cawat tue...haha...
Rumah Orang Ulu...tinggi atas bukit...tu Khairi tunjuk bakat main alat muzik...
Pose lompat dan pose bear...
Rumah Melanau...ni grand entrance dia...ada tangga kiri kanan...
Rumah Melayu siap ada buaian bawah rumah...
Rumah Cina...hurm...ada lada hitam je kot sini...
So korang tengok je lah gambar eh...kang cerita kang panjang berjela pulak...setiap rumah ada chop yang korang boleh chop kat passport korang tu...lepas tu dalam rumah tu jugak ada jual cenderamata dan makanan tradisi...mostly sama dengan semenanjung cuma bahan je lain...hehe...kitaorg beli pulut apa tah...sedap juga...cari ulat sagu tu takde pulak dekat sini...huhu...korang boleh ambil gambar dengan pekerja pekerja kat situ jugak...huhu...

Passport dah penuh chop...macam dah pusing satu Sarawak rasanya...haha...
Lepas dah puas pusing satu taman tu kitaorg pergi ke teater hall...untuk tengok persembahan kebudayaan...ada 2 time slot so pandai pandailah korang set masa korang...pukul 11am dengan pukul 4 ptg tak silap...tarian dia meriah jugak...ada yang unik dan menarik...yang part bosan je kitaorg main handphone...haha...sangat takde perasaan...haha...

Tengok show...lalalala abang tu...
Tarian tunggu daku...haha...dan tarian buluh...
Sumpit menyumpit...
Tarian beramai ramai bersama penonton...
Lepas menari ada lah segmen berinteraksi bersama penonton...kelakar jugak part ni...lepas tu menari ramai ramai...ingat nak naik atas pentas kang orang terperanjat lak aku bukak step zapin...haha...dah puas tengok semua kitaorg keluar then pergi lepak kat pantai Damai tu...laju jugak kitaorg jalan dalam ni...rasanya sejam je dah habis cover satu taman...hahaha...dan oleh sebab tak sarapan maka misi mencari tempat lunch bermula...


bersambung...hahahah...

- aidil asyraf azman -



9 comments:

Felly Sophia said...

Whoa. Negeri kelahiran saya! :D

Jna marcello said...

xtry laksa sarawak ker???
hahah i mean dlm pix ni xde pongg~!!
SO X JELES SGTTTT huuhu

Gillette Flores said...

Asyik berjalaaaaaaan je kejenye.
Hehehe

Asrul "iLham" Sany said...

tu dia, gambar2 bersuka ria :P

crescent said...

Fel - org Srwk kah???haha...napa sik bilang???haha...

crescent said...

Jna - tunggu lah entry next time...silap silap dgn skrin skrin hang jilat...haha...

crescent said...

Gill - hehe...sekali sekala lah...mana ada asyik...huhu...

crescent said...

Asrul - haha...bersuka suki jer...

Anonymous said...

[p]Where to locate them [url=http://www.ralphlaurenoutletonlinee.co.uk]ralph lauren outlet online[/url] was at public auctions, that is craigslist and . There are outlets, these as Trend Unique, which will give you exactly what you want and then some . You can also get your tops from the very good low cost shop in places you will get that for pretty much 50 % the purchase price . There is a plethora of designs available [url=http://www.ppoloralphlauren.co.uk]cheap ralph lauren polo[/url] from puffed diamond heart pendants to the very simple style of necklaces that come with single diamond embedded in the center to the fully paved diamond heart pendants . These shirts look extremely nice everywhere because of the quality and standards set up by Polo Ralph Lauren . An e-book reader is also a perfect option which will allow her to fit thousands of book titles into her school [url=http://www.ralphlaurenoutletonlinee.co.uk]polo ralph lauren outlet[/url] backpack . 猫聛陆 Nevertheless,Discount Jimmy Choo for the colour spray sales space that is definitely functional, trustworthy, secure, the key benefits of an ad utilized self unit by far exceed those [url=http://www.ppoloralphlauren.co.uk]polo ralph lauren uk[/url] selecting a latest paint spots spew booth, that can be a giant debt load for your already- snug financial budget.[/p][p]There are online stores that offer a fantastic selection of men忙聤炉 clothes [url=http://www.ralphlaurenoutletonlinee.co.uk]cheap ralph lauren polo shirts
[/url] from all the leading brands . scentstore . Amazon . After the particular [url=http://www.ppoloralphlauren.co.uk]polo ralph lauren outlet online
[/url] recent explosion for unabashed luxury and flash, there is, and yet, a growing trend toward simplicity . These previous phone stores have finest series of all items [url=http://www.ralphlaurenoutletonlinee.co.uk]ralph lauren outlet[/url] related to clothing and accessories . The large pony accent is at the left of the chest although the shirt is perfected with ribbed striped collar . Polo Shirts Sale outlets are distributed around the world and the company tries and maintain excellent standards through them.[/p]