Thursday, June 11, 2009

Surat Untuk Mama...

Assalamualaikum mama...

Mase adil tulis surat nie...mama dah pergi tinggalkan kite semua...mama tinggalkan untuk selama lamanye...mama ingat x lagi...ari rabu mama kata mama sakit pinggang...mama skip gie dialisis then adil bawak mama pergi klinik dengan adik...tapi doktor kate mama ok...sakit biase je...tapi ari khamis mama nangis cakap pinggang mama masih sakit...pukul 4 pagi kite pergi hsi nak buat check...tapi doktor tue bagi mama injection then die suruh balik...petang tue mama nangis lagi...adik bising suruh adil anta mama pergi hospital...kali nie kite pergi hsa...mama trus kene tahan kat wad...malam tue mama dah ok skit...dah bleh berjalan sbb sebelum tue mama cakap nak jalan sakit...nak duduk pun sakit...pagi jumaat adil dgn alan dtg pagi pagi...kol 5 dah terpacak kat hospital sbb mama nak pergi cuci darah...adik nak teman mama cuci darah...mesti mama ingat lagi sbb adik popular kat sane...semua org suke adik...die kan cantik...mama slalu ckp macam tue...ptg jumaat baru kite bagitau abah yg mama masuk hospital...seperti biase abah cakap semua salah kiteorg...tapi sabtu petang doktor bagi mama balik...umi datang amik mama balik umah nenek...adil dah lega dah sebab mama dah balik umah...tapi malam sabtu mama nangis lagi...semua org tak tido...jaga mama...ahad pagi umi call tempat dialisis...kiteorg nak pakse mama gie cuci darah sebab mama dah skip ari rabu...ari jumaat lak 2 jam je...so darah mama dah x stabil...wisma maria kate kol 11.30 ade kosong so mama bley cuci kat sane...dalam kol 10 adik dah nangis...kiteorg tgk mama dah x sedarkan diri...umi trus call ambulance...mama trus masuk hsa lagi skali...mase kiteorg tanye doktor die kate mama mungkin kene stroke...semua terdiam...adik terus nangis...umi dgn cik asyik pujuk je die...kiteorg tunggu sampai malam kat hospital...dah malam baru kiteorg bagitau abah...die marah kenapa x bagitau die...macamlah die nak dtg kalo kite bagitau die pun...malam ahad adik dgn nonon nak jaga mama tapi umi suruh adik balik...sbb ade org kene rasuk kat wad mama...takut jugak kiteorg mase tue...nonon dah bukak mp3 org bace yasin...sbb die bace yasin pun asyik tersasul je...malam tue yan dtg tgk mama...mama x pernah jumpa yan lagi kan...die girlfren alan...cantik je budaknye...kiteorg selalu rase die x sesuai dgn alan yg ganas tue...saleh pun dtg malam tue...macam macam die tanye sampai adil pun naik pening...tapi die cakap mama boleh sembuh...lega skit ati adil dengar...sbb doktor kata mama serious...ari ahad semua ade...busu pun dah sampai dari kl...dalam pukul 6.30 idin panggil adil masuk...semua kat situ tgh nangis...adil tgk mama tgh nazak...adil nak nangis tapi x boleh...sbb adil rase mama mmg akan balik umah...banyak lagi yg mama kata nak buat...tapi Allah lebih sayangkan mama...tepat pukul 7 mama pergi...mama tau x nonon pitam kat tepi katil mama...adik x berenti nangis...semua org nangis...tapi adil tetap kat tepi katil tgk je...pandangan adil kosong...rasenye baru semalam mama kate nak pergi kursus buat kek lapis...tapi x sempat...

Malam tue semua org gilir gilir bace yasin...kiteorg nampak nenek nangis...sebijik macam mama nangis kalo gaduh dgn abah...ramai kawan adil dtg malam tue...adil x bley tido tapi dieorg suruh tido jugak sbb esok banyak kerja...adil tido dgn alan kat depan...pastu idin tido sebelah adil...tiba tiba idin dgn umi kejut adil...umi suruh amek air sembahyang sbb idin kata adil nangis mase tgh tido...lepas amik air sembahyang adil gie tgk jenazah mama kat atas...adik setia tepi mama...dgn iman...nawwar...nonon...pagi isnin semua sedia nak kebumikan jenazah mama...ramai kawan adil dtg...semua kawan mama datang...semua cakap benda yg same kat adil...dieorg kata mama org paling kelakar dan tabah yang dieorg pernah jumpa...walau mama sakit pun tetap mama buat lawak...adil cume senyum je...sebab 25 tahun adil hidup dgn mama...mama memang kelakar...mase kat kubur kitorg tgk kubur mama dekat dengan kubur arwah adik hidayah...arwah meninggal tahun 1998 mase umur 13 tahun...arwah anak istimewa...die mmg kekal dalam ingatan kiteorg...nenek kate anak istimewa tempatnye di syurga...dan die akan bantu ibunye di akhirat kelak...mama beruntung dapat arwah hidayah sebagai anak...mase balik dari kubur semua org tido penat...tapi adil lapar...dari malam semalam adil x makan...kat rumah ramai org so semua makanan abis cepat...adil naik kete pergi makan cendol...

Tapi mama jgn risau pape pun...tentang adah...adil dgn alan akan jage die...walau macam mane pun die tetap akak kiteorg...kiteorg tetap wali die bile die nak kawin nanti...mama jgn risau...kiteorg akan jage die...

Mama tau x alan demam lepas jenazah mama dikebumikan...dua ari die demam...umi risau tgk die...sian umi banyak tolong kiteorg...tapi alan kuat...die tau separuh dari tanggungjawab adil die akan pikul...sian die...die kate nak bawak yan jumpa mama mase raya nanti...x sangka die akan bawa jumpe kitorg je...tapi mama x perlu bimbang pape pasal alan...die nampak je macam nakal tapi die baik...die cakap last benda mama pesan kat die jangan gaduh dgn abah...mungkin susah untuk die tapi mungkin die akan belajar terima abah...

nonon kate die xnak pergi belajar...die kesian kat adik tinggal sorang kat rumah nanti...mesti adik rindu kat mama...tapi kiteorg x bagi...die mesti pergi belajar...adil dah korbankan banyak benda dalam hidup adil semata mata adil x nak jauh dari mama tapi nonon x bleh macam tue...biar adil jer yg jaga adik...nanti nonon nak daftar adil dgn alan akan anta die...

adik rindu kat mama sangat...mase mula mula die nangis je...semua org kate senyuman adik dah lain...x seceria dulu...tapi die dah ok dah...aina banyak tolong die...mama mesti ingat aina kan kawan adik...die selalu dtg umah kita belajar dengan adik...adil dengar adik cakap kat nenek adik nak jadi doktor sebab die nak tolong mama...sebab tue die tukar kelas dari kejuruteraan ke sains tulen...die memang nak jadi doktor...sebab mama...tapi selagi adil ade adil akan jaga adik...umi dengan cik berebut nak adik duduk dengan dieorg...tapi adik x nak...adik nak dgn kiteorg je...

pasal adil mama jangan bimbang...adil tau jaga diri adil...walaupun adil x zahirkan perasaan adil tapi nenek perasan...die pesan kat umi supaya tgkkan adil...adil dengar nenek kata kat umi adil suke pendam perasaan...mmg sifat adil mcm tue...adil kene tabah demi adik adik...adil janji adil akan jaga dieorg macam mane mama jaga kiteorg selama nie...mama berehatlah dengan tenang...mama dah lama terseksa mase hidup...sekarang mama berehatlah...


Iklas dari anak mama...
Adil...




Mama saya telah menghembuskan nafasnye yg terakhir pada ari isnin 8.6.2009 pada pukul 7 ptg...Al Fatihah...

9 comments:

ae said...

semoga roh mama aidil dicucuri rahmat
be strong!

shah_rule said...

aidil kene banyak bersabar k..

crescent said...

ok ok...tq...dah bosan dah dgr ayat tue...cari ayat lain k...btw tq sgt sgt...

dutuwala said...

u made me cry while reading ur entry...
jahat...
btw i know who u are...
but nasihat aku...jgn pendamkan sgt perasaan ko tue...
sometimes u need to spill it out...
trust me...

shah_rule said...

xtau nk cakap ape.. speechless biler bace..hehe

bigheart4bigboy said...

damn.... boleh wat aku menitik air mata arr...
lebih2 lagi letak lagu aizat-pergi... ayooo... emotion tramat tau...
but your feelings tells it all in this story...
hmmm...
semoga rohnya dicucuri rahmat...
al-fatihah...

opai said...

Aidil tarikh 8.9.2009 tu mcm salah je...

crescent said...

yg mane ek???hehe...

Iman said...

aidil,
i yakin, mama u bangga dgn u,
and every mom in this world, deserve her place in heaven.