Monday, January 31, 2011

[Terkini] Krisis Di Mesir Keadaan Sebenar Pelajar Malaysia

(saya dah baca pagi tadi tapi baru skang sempat nak reblog this...saya baca kat sini...from Malaysian to Malaysian...from Muslim to Muslim...bring them home A.S.A.P)


Bila baca balik rentetan kejadian yang berlaku di Mesir sekarang ni, aku rasa sangat kesian kepada pelajar di sana. Aku faham sangat situasi mereka dan aku rasa apa yang mereka alami sekarang berpuluh kali lebih teruk dengan keadaan di Moscow. Aku juga teringat kepada segelintir pembaca blog.ariff yang juga merupakan pelajar kursus perubatan di Mesir dan juga kawan-kawan seangkatan di MAI ni yang kebetulan menghabiskan masa cuti musim sejuk di sana. Harap mereka semua ni dan seluruh rakyat Malaysia di sana selama.

Inilah nasib pelajar kita yang belajar di luar negara kalau ditempatkan di negara kelas kedua atau ketiga. Aku rasa satu hari nanti kerajaan patut menghentikan daripada menghantar pelajar ke negara-negara yang bermasalah dan hanya menempatkan pelajar di negara maju sahaja. Sebentar tadi aku baru dapat mesej melalui Facebook daripada seorang pelajar Malaysia yang menuntut di Egypt berkenaan keadaan pelajar di sana dan aku rasa mesej ini perlu disampaikan kepada semua supaya kita tahu yang sepatutnya kerajaan kita perlu secepat mungkin menghantar bantuan dan mengeluarkan rakyat kita dari sana.

Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.

Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:

Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.

Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.

Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita

Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923

Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com

Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.

- Nadia

So what can you do now?

  1. Kalau ada Twitter, retweet this. Aku sengaja mention @NajibRazak dalam tajuk entri supaya everytime orang retweet, akan automatically mention nama dia. Click the retweet button. Lagi banyak, lagi bagus. It show’s that things are really serious there and we care.
  2. Reblog this. Copy paste dan post dalam blog. Time ni memang aku galakkan sangat-sangat untuk korang copy paste.
  3. Share this on Facebook

1 comment:

Anonymous said...

[p]The boot also boasts fleecy fibers within the interior to permit for air circulation during the summer [url=http://www.uggbootssaleoutlett.co.uk]ugg boots sale clearance[/url] time so your toes to not get overheated . These boots are lightweight and are accessible in distinct standard sizes . By the way, remember to be guaranteed [url=http://www.uggbootssaleoutlett.co.uk]ugg boots sale uk[/url] to try on the merchandise to affirm the appropriate dimension ahead of taking this low-cost nike shox shoes house . This is since the way you dress [url=http://www.uggbootssaleoutlett.co.uk]ugg boots sale outlet[/url] look to be related as instantly proportionate to how profitable and assured you are . Referring in the direction of the newest development inside the style [url=http://www.uggbootssaleoutlett.co.uk]ugg boots sale[/url] shoes arena, Australian sheepskin UGG Boots Sale UK should be names you will in no way omit . But love it or hate it, everybody admits that [url=http://www.uggbootssaleoutlett.co.uk]ugg boots outlet uk
[/url] there's no denying the novelty of these Ugg bailey button boots . The UGG Infants Erin Booties 5202 Leopard is made from the highest quality plush sheepskin With a simple hook-and-loop closure, Genuine ugg boots goes on and comes off easily and comfortably.[/p]