Tuesday, November 20, 2012

Kuching Sarawak...Day 2...

9 November 2012...

Burger lengan Victoria???scary!!!
Pagi kitaorg dikejutkan dengan bunyi orang bercakap kat luar bilik...hampeh...tapi bangun bangun je dah terang dah...haha...penat berjalan gamaknya semalam...so lepas bersiap semua terus aku dengan Khairi gerak nak pergi muzium...kat Kuching ni ada banyak muzium...and lagi best semua satu kawasan...so senang korang boleh buat muzium hopping...

Pokok besar tepi padang merdeka...
Budak kaunter hotel kitaorg tandakan peta kitaorg then kitaorg just jalan ikut peta...dekat je...dalam 15 minit buat catwalk tengah jalan raya dah nampak padang merdeka...atas sikit dah nampak muzium...so bermula lah misi menakluk muzium...haha...

Misi menakluk muzium bermula di sini...
Posing bersama tempat menyimpan mayat...haha...
Kelas kubur orang ulu...
Dalam ni ada replika  pedang Rasulullah SAW...
Dalam ni ada macam macam...sampai pening...
Muzium favourite...best gila dalam ni...
Nampak cam menarik tapi scary sbb banyak patung wig kejung...
Dalam muzium sejuk...kat luar panas...so masa keluar je satu muzium terus lari masuk muzium yang lain...and semua muzium free...tak payah bayar kecuali muzium natural apa tah...kene bayar RM4...terus aku dengan Khairi pergi muzium sebelah...haha...cheapskate nak mati...

Indian Street tapi ironinya cuma seorang minachi je yang kitaorg nampak...
Dah settle semua muzium kitaorg jalan kaki ke Waterfront...otw terjumpa pulak Indian Street tapi takde orang India berniaga atau berjalan jalan...ade sorang Minachi je pakai sari segala...maybe dia maskot Indian Street kot...dah abis round terus kitaorg pergi waterfront...belum breakfast lagi ni...so kene lah makan...nak makan apa yg free dan mengenyangkan???oh mari naik penanmbang...

Pose dalam penambang...macam happy tapi dalam hati Tuhan saja yang tau...haha...
And yes...sebagai pelancong yang jimat belanja...kitaorg breakfast tester kek lapis...tak senonoh kan perangai...haha...tapi bila dah test dua dua aku rasa Mira punya sedap...sebab dia mcm lembab gituh...perasaan dia pun lain...kalau makan kek lapis Dayang Salhah macam berat...korang rasa macam sedap tapi ada something missing...bila makan Mira punya terus pelangi...unicorn...pari pari semua keluar...haha...hebat tak penangan dia...haha...ala ala minum Ribena terus masuk dunia khayalan...haha...

Mira Cake House...
Cantik dan menarik tester dia...mengundang ke dalam perut...
The famous Kek Lapis Dayang Salhah...
Tester ala ala kuih raya...
Tugu Kucing di Kuching...
Teddy Bear di tugu kucing...
Focus camera lari...eh apa tu???haha...
Lepas perut dah kenyang dengan kek lapis dan penat berkejaran dengan unicorn segala...kitaorg round bandar Kuching lagi...kali ni tugu kucing tu takde orang...terus snap snap lepas tu blah sebab panas gila...haha...lepas tu kitaorg pergi bank kejap sebab Khairi feeling nak buat acct kat sana...tapi orang tu tak bagi...dia suruh buat kat tempat tinggal...haha...

Lunch KFC...and service was A+++...
Lepas dah penat round kitaorg masuk shopping complex...takde pape ye shopping complex dia...agak sadis...so kitaorg decide nak lunch KFC sebab malam nak makan nasi...huhu...dan seperti di Sabah service KFC sini mantap lah...budak kaunter semua peramah...adakah kitaorg nampak macam artis???haha...

Menghilangkan craving for something cold and sweet...
Since kitaorg dah tak tau nak buat apa lepas lunch kitaorg lepak Bing...Bing ni macam Starbuck tapi murah sikit...sikit je eh murah...kopi dia sedap and kedai dia cozy...so kalau penat berjalan masuk sini terus boleh rehat rehat dan tertidur...haha...

Something cold and sweet...and someone gatal nak hot drink on a hot day...haha...lepas tu menyesal...haha...
Muzium Kucing...meow meow...
Sepanjang kitaorg jalan kat muzium kitaorg asyik terpandang je kubah muzium kucing tu...bersinar sinar macam memanggil...tapi nak pergi jauh...kene naik bas atau teksi...bas kitaorg check macam murah tapi susah...lepas tu kalau dah sampai situ pun kene daki bukit lagi nak pergi ke bangunan tu...naik teksi mahal tapi berbaloi...kot...haha...

Muzium kucing ni dalam dewan bandaraya...dan dewan bandaraya punya bangunan ni atas bukit...dari jauh memang nampak...so kitaorg deal dgn driver teksi terus bawak kitaorg pergi sana...RM50 pergi balik ok...dia tunggu kitaorg sampai abis round...ni lah teksi termahal aku pernah naik kot...haha...

Masuk free tapi camera kene bayar...DSLR kene bayar RM4 yer...compact camera RM3...camera handphone pun RM3...
Masuk dalam ni terus gila...kecomelan melampau di segenap sudut...
Lepas dah puas bermeow meow dalam muzium kitaorg balik ke bandar Kuching...lepas tu kitaorg tak tau nak buat apa dah...haha...nampak wayang terus masuk tengok Skyfall...boleh???hahaha...loser gila...sebab budget kali ni tight so tak boleh nak sewa kereta...haha...sewa mahal pulak tu...tak macam Sabah...haha...

Dah abis movie balik hotel rehat and bersiap untuk dinner...huhu...bila sebut makan je terus happy kan...malam ni Baim bawak kitaorg makan seafood kat Topspot...tempat famous untuk makan seafood kat Kuching...Topspot ni atas parking kereta...eh jap...ada bangunan parking kereta...atas sekali ada Topspot...hah faham tak???haha...

Topspot...belakang hotel kitaorg jer...
Aku duduk jaga meja then Khairi dengan Baim order  makan...tetiba je semua sampai...service memang pantas...haha...since aku dgn Khairi kalau makan seafood just order yang kitaorang suka je tapi Baim cakap order lah semua...nafsu makan dia lagi besar rupanya...haha...nasib baik tak order sup dgn kerang kerangan dan ketam...kalau tak pitam nak habiskan...

Udang butter kot ni...lupa dah...
Umai campur...ada obor obor...udang dan ikan...
Sotong goreng tepung yang ada mayonis berkeju...gituh...
Sayur midin masak belacan...ni paku pakis kot ni...haha...
Siakap masak tiga rasa bersama mangga...
Omg makanan dia sedapppp...haha...semua pinggan licin ok...lepas tu udang aku sorang je makan sebab Baim tak boleh makan udang dan Khairi dah kenyang makan sotong...haha...harga pun boleh tahan murah jugak...kalau kat Senibong memang confirm dah RM150 ke atas...haha...

Lepas makan Baim bawak pusing pusing jauh sikit...tapi kejap je sebab kitaorg halau dia balik...haha...sebab esk dia kene drive bawak kitaorg jalan lagi jauh...so dia kene balik tidur...haha...kitaorg????harus naik penambang pergi seberang...hahaha...

Air jus tembikai...
Sambil jalan dalam kampung boyan tu kitaorg puas cuci mata...haha...sebab makan banyak haruslah jalan kene banyak jugak...lepas dah penat jalan kitaorg lepak kat food court tepi sungai tengok orang...hehe...dah penat terus balik semula ke seberang tapi tak naik hotel lagi...wajib round waterfront dulu ye usha penyanyi jalanan...haha...suara diaorg semua sedap ok...kalau masuk AF mesti menang...tapi AF dah takde kenalah masul vocal bukan sekadar rupa...haha...

View sekitar hotel...
Tengok Anugerah Skrin sampai terlelap kat lobby...huhu...
Balik balik hotel je tengok kat lobby bukak Anugerah Skrin...lepak kejap and terus macam tergamam sebab macam merepek je...haha...guling guling terlelap ok kat sofa lobby...penat berjalan kot...haha...Anugerah Skirn habis je terus naik bilik...mandi dan tidur...maka tamatlah hari kedua di Kuching...masih terbayang abg teksi yang tersenyum bila kitaorg bayar duit tambang...haha...mahallll!!!


Tips sikit dari aku...

* Muzium kat Kuching ni semua satu area kecuali Muzium Cina...Muzium Tekstil dan Muzium Kucing...dalam muzium korang boleh lah belajar sikit...apa yang korang pernah belajar masa sekolah dulu...aku suka muzium seni sebab artwork dia semua unik...terbaik...

** Kalau korang banyak masa macam kitaorg boleh lah test kek lapis selalu...jangan terus beli...test dulu masa betul betul sedap baru beli...pada aku Mira punya sedap tapi ramai orang cakap Dayang Salhah sedap...ikut selera korang lah...orang cakap Dayang Salhah sedap ramai artis datang sana...adik adik...artis tu pandai nyanyi bukan pandai buat kek lapis eh...so tetapkan pendirian anda...haha...

*** Muzium kucing tu free tapi camera kene bayar eh...dia jauh sikit dari bandar Kuching...so kalau korang drive boleh lah pergi sana...kalau x drive boleh naik bus yang kejap ada kejap takde lepas tu kene mendaki naik bukit...kalau tak boleh naik teksi tapi mahal...pilihlah mana nak...haha...

**** Topspot tu makanan dia sedap...so makan lah makanan yang jarang kita dapat kat semenanjung eh...hehe...Khairi makan sayur midin tu macam makan mee goreng je...udang dia pun manis...tapi kene beringat...order jangan tamak...nanti tak habis korang yang rugi...syaitan yang untung...haha...

***** Malam malam selain melepak kat waterfront...lepak kat Kg Boyan pun best...haha...makanan pun banyak sana...hehe... 

****** Kuching panas eh...haha...


Budget aku...

Tune Hotel = RM65.00 per night...
Penambang = RM1 sorang pergi balik...
Lunch KFC = RM11.20 sorang...
Minum kopi kat Bing = RM19.00...
Teksi ke muzium kucing = RM50 pergi balik
Charge untuk camera kat muzium kucing = RM4...
Tengok Skyfall = RM10 sorang...
Dinner kat Topspot = RM95 tapi Baim bayar jugak...

Tu je kot belanja hari kedua...adalah beli air botol semua tapi tu under misc...haha...so tak kira...

- aidil asyraf azman - 



7 comments:

Jna marcello said...

rasa nkk delete je entry ni
*JELES! byeeee

Zamri said...

nak kek lapis sarawak jugakkk!!!

crescent said...

Jna - alololo...jgn le jeles...Jna kan dah masuk mazagine...haha...tu yg patut kene jeles tu...wakaka...

crescent said...

Zamri - hahaha...dah abis dah...beli 2 ketul je sbb berat...haha...

Gillette Flores said...

Sungguh berwarna warni makanan iteww...
Hehehe
Alaaaa - nak itot jugaakkkk (:

crescent said...

Gill - terkenang kenang makanan itu...huhu...

jom kite buat trip blogger...haha...

Anonymous said...

[p]Where to locate them [url=http://www.ralphlaurenoutletonlinee.co.uk]ralph lauren outlet online[/url] was at public auctions, that is craigslist and . There are outlets, these as Trend Unique, which will give you exactly what you want and then some . You can also get your tops from the very good low cost shop in places you will get that for pretty much 50 % the purchase price . There is a plethora of designs available [url=http://www.ppoloralphlauren.co.uk]cheap ralph lauren polo[/url] from puffed diamond heart pendants to the very simple style of necklaces that come with single diamond embedded in the center to the fully paved diamond heart pendants . These shirts look extremely nice everywhere because of the quality and standards set up by Polo Ralph Lauren . An e-book reader is also a perfect option which will allow her to fit thousands of book titles into her school [url=http://www.ralphlaurenoutletonlinee.co.uk]polo ralph lauren outlet[/url] backpack . 猫聛陆 Nevertheless,Discount Jimmy Choo for the colour spray sales space that is definitely functional, trustworthy, secure, the key benefits of an ad utilized self unit by far exceed those [url=http://www.ppoloralphlauren.co.uk]polo ralph lauren uk[/url] selecting a latest paint spots spew booth, that can be a giant debt load for your already- snug financial budget.[/p][p]There are online stores that offer a fantastic selection of men忙聤炉 clothes [url=http://www.ralphlaurenoutletonlinee.co.uk]cheap ralph lauren polo shirts
[/url] from all the leading brands . scentstore . Amazon . After the particular [url=http://www.ppoloralphlauren.co.uk]polo ralph lauren outlet online
[/url] recent explosion for unabashed luxury and flash, there is, and yet, a growing trend toward simplicity . These previous phone stores have finest series of all items [url=http://www.ralphlaurenoutletonlinee.co.uk]ralph lauren outlet[/url] related to clothing and accessories . The large pony accent is at the left of the chest although the shirt is perfected with ribbed striped collar . Polo Shirts Sale outlets are distributed around the world and the company tries and maintain excellent standards through them.[/p]