Thursday, November 15, 2012

Kuching Sarawak...Day 1...

 Ok korang get ready cerita Kuching...haha...bersabarlah yer...so korang kat blog tau kan aku pergi Kuching last week...dari 8hb sampai 11hb November...most of my friend tak tau aku pergi Kuching sebab masa beli tiket ni aku dengan Khairi beli senyap senyap...and percaya lah most of my friend tak baca pun blog ni...sebab tu diaorg tak tau...korang je yang baca and korang je lah yang tau...haha...

Masa sale awal tahun ni aku beli tiket ke Sabah...selang beberapa hari aku tengok harga ke Kuching pun lebih kurang je...so aku tengok siapa tengah online masa tu terus ajak...and nasib Khairi dia terus nak join...aku terus beli 2 tiket...bukan aku tak nak ajak orang lain...tapi aku perlukan jawapan segera dan siapa yang boleh buat keputusan dengan pantas dapat ikut...haha...so faham kan kenapa aku pergi berdua je kali ni...huhu...

8hb November 2012

RM8 per pax...bus Couseway Link...
Dari rumah aku terus shoot pergi Larkin...dari Larkin ingat nak naik bus biasa je tapi lama sangat tunggu takde terus aku dengan Khairi naik teksi pergi Terminal Kotaraya sebab dari situ ada bus direct pergi airport...RM8 sorang...

Lain beg lain personaliti kan...
Seat belakang...tak best...haha...
 Flight kitaorg dari Jb pukul 12.20pm dan sampai Kuching pukul 1.40pm...awal 5 minit pilot tu cakap...and since Khairi first time naik flight macam macam aku bagi tips...seronok sambil takutkan dia...haha...jap lagi nak fly banyaklah pulak awan dan kapal terbang pun bergegar gegar tanpa henti...haha...mula mula aku ok je jap lagi aku tengok budak perempuan sebelah aku tekun baca doa...omg...aku terus takut and start baca doa jugak...segala doa keluar ni...haha...

Hilton Kuching...
 Dari airport terus nak naik airport transfer ke Tune jap lagi counter tu xde orang...angin je aku kan...lama sangat tunggu terus naik teksi ke Tune...RM26...kalau naik airport transfer tu baru RM10 sorang...kan dah rugi RM6...huhu...gila kedekut kan...haha...sampai je Tune terus check in...kat FB pun check in jugak tapi check in kat Hilton sebab depan je...lepas tu terus FB penuh komen...sebab ramai tau aku dengan Khairi can't pay Hilton....wakaka...

Tune Waterfront Kuching
Bagus ada city map...tak bagus sebab tak clear....haha...
Bilik kitaorg...tengok kipas tu...tak strategik kan???harus kene complaint...
Jangan bising dalam hotel...tapi pukul 6 pagi dah terjaga sebab ramai orang bising...apakah???
Caremel Milk Tea @ Ding Tea Tun Jugah...
Lepas check in campak bag terus kitaorg jalan ke waterfront...3 minit je kot jalan kaki...dekat gila...sambil tu wassap dgn Farhat tanya tempat makan...sebab Farhat pernah datang sini dan selera kitaorg sama so apa dia cakap sedap confirm sedap...haha...dia cakap waterfront ade cafe James Brooke...laksa Sarawak situ paling sedap...so kitaorg jalan dalam 5 minit terus jumpa James Brooke...tanpa menunggu sesaat terus masuk and order...sebab belum lunch kan...haha...

James Brooke Bistro and Cafe Waterfront...
Cantik kan menu dia...
Laksa Sarawak RM9.90...mahal tapi sedap ya ampun...
And since laksa mahal kitaorg order ice water je...haha...
Bunga kertas ni tak tumbuh kat pokok mcm nie kan???
 So lepas makan terus jalan jalan kat waterfront tu sampai malam...dah bosan waterfront pergi ke bandar pulak...kecik je ye bandar Kuching ni...pusing pusing dah sampai hotel balik...haha...

Ni kene bayar RM60 sorang...so tak naik...haha...
Bangunan Dun Sarawak...sumpah cantik bangunan ni...
Ada orang cakap ni patung bujang senang...terus aku dgn Khari gelak sbb nampak mcm naga cacat jer...haha...
Dan semestinya pic lompat berlatar belakangkan bangunan Dun...
Lepas makan lompat pun rendah jer...haha...
Rumah Kak Nita...haha...tak le...ni Astana...
Gunung Santubong kot tu...
Apa ek nama tempat ni...haha...lupa sudah...
Sini banyak ole ole murah...pastu orang yg jual pun baik je...tapi apakah motif dia speaking dgn kitaorg...dgn orang lain dia cakap melayu...haha...
River taxi...
 Lepas dah puas round bandar Kuching kitaorg balik hotel rehat and mandi...malam kawan Khairi...Baim datang bawak kitaorg pergi dinner...dia cakap kat seberang banyak makanan sedap so kitaorg naik penambang pergi seberang...50 sen sorang...haha...best betul naik penambang tu...tapi bergoyang goyang kalau tak balance yer...haha...

Kitaorg pergi My Village Barok...
 Mula mula tak tau nak order apa...orang tu cakap kat situ faymes ayam penyet...aku dgn Khairi terus like what???kitaorg makan ayam penyet tiap tiap hari kot...so Baim order ayam pansuh...haha...amekau makan ayam...

Dengan buluh buluh dia hantar ke meja...
Ayam Pansoh...harga terbeliak...sedap gak...ada daun daun apa tah...
Mee kolok daging...mula mula sedap dah ujung ujung rasa pelik...haha...
My Village Barok...Kg Boyan...
Baim belanja dinner malam pertama di Kuching...huhu...tq Baim...lepas makan kitaorg naik penambang balik ke seberang...pastu lepak kat waterfront cuci mata...siyes best cuci mata kat sini...haha...pastu Baim kene balik awal sebab esok dia kerja...kitaorg lak terus balik hotel dan tidurrr...esk nak belajar sejarah ni...haha...


Tips sikit dari aku...

* Bandar Kuching tak besar pun...kitaorg jalan kaki je pergi semua tempat kecuali yang betul betul jauh lah...public transport pulak light light jer...ala ala menteri pengangkutan lupa Kuching ada jalan raya...mostly orang akan guna teksi ke mana mana...harga teksi pulak ala ala driver sebut harga korang pengsan...haha...mahal ok...bus pulak nampak lah sekali sekala...tu pun bus saiz mini je...van sapu pun ada tapi mcm biasa bila penuh baru gerak...kalau korang ramai sila lah sewa kereta sebab lagi senang...since aku berdua dgn Khairi maka kitaorg jalan kaki...haha...

** Makanan kat Kuching memang best...so korang datang sini sila makan makanan yang takda kat tempat korang...haha...tapi kitaorg bedal je KFC kat sini...and mcm Sabah service KFC sini sangat lah terbaik...budak counter dia ramah...mcm mcm dia tanya bila kitaorg cakap kitaorg dari JB...

*** Orang Kuching memang peramah...and kalau korang cakap bahasa Sarawak lagi diaorg suka...since Khairi pandai cakap Sarawak ramai lah orang melayan kitaorg...haha...lepas tu ada budak budak nampak aku pegang camera je semua pose...ala ala minta gambar diambil...bila aku snap semua senyum puas...haha...boleh???

**** Cuaca kat Kuching sepatutnya panas...tapi time kitaorg datang mendung je...so nasib kitaorg lah...tapi hari last baru terasa panas...jalan sekejap tengok dah ada line jam kat kulit...adoyai...nak putih susah nak gelap sekelip mata je...so korang boleh lah bawak topi yer...and pakai baju light light je...tak yah jaket bulu segala...ni bukan Kundasang...haha...

Budget aku...

Teksi dari Larkin ke Terminal Kotaraya = RM8...
Bus dari Terminal Kotaya ke Airport Senai = RM8 sorang...
Teksi dari Airport Kuching ke Tune Hotel = RM26...
Sebenarnya ada airport transfer ke Tune Hotel...RM9.90 je sorang tapi kaunter xde orang...sengal...
Tune Hotel = RM65 per night...kipas and towel je kitaorg ambil...lain lain xde...haha...
Lunch kat James Brooke = RM10 sorang
Minum Ding Tea = RM 7 sorang...
Penambang = 50 sen sorang...pergi balik RM1 tapi Baim bayar...
Dinner kat My Village Barok = RM 54 tapi Baim bayar jugak...
Cuci mata kat Waterfront = Tidak ternilai...haha...

p/s : Kalau korang perasan gambar makanan semua cantik beredit segala kan...tu sebab letak kat Fb...haha...sapa nak tengok gambar lagi banyak sila lah add FB aku...search je nama aku...haha...

- aidil asyraf azman - 

6 comments:

Jna marcello said...

okbai
JELES!

crescent said...

alo jgn cam tue...meh sini meh...haha...

Hazmin Hamudin said...

Pergh.. Seronok berjalan tu... Tak pernah samapai lagi Kuching ni walaupun dulu study dekat Sarawak..

crescent said...

hello hazmin...dulu study mana???unimas kan tak jauh dari kuching...hehe...

Zamri said...

naper orang x pernah bwk balik kucing dari kuching, kan?? ekekeke...

crescent said...

haha...kan...tapi kitaorg pun dah mlm hari pertama baru jumpa kucing hidup...haha...siang tu jumpa patung or kucing batu je...haha...