Friday, November 2, 2012

Di Bawah Bayu...Day 3...Part 2...

Kembali bersiaran!!! hahaha...sumpah busy gila end / early month kan...nak ngular pun tak sempat ok...haha...

So jangan buang masa mari menyambung perjalanan kita...

Dari Kundasang tu kitaorg turun kembali ke KK...sebab kabus tebal kenalah bawak slow slow...sampai area Tuaran kitaorg terus singgah ke Rumah terbalik ni...masa pergi memang nampak sebab dia tepi jalan je...memang senang nak cari walaupun kitaorg terlepas simpang...haha...

Tiket masuk ke rumah terbalik ni RM10 sorang...
Unik kan...hari tu aku google cuma ada berapa biji je rumah yang konsep macam ni dalam dunia...

Tetap nak tengok kalau tak terbalik macam mana rupanya...haha...
Tingginya kau lompat Najib...

Kereta pun parking terbalik ni...mantap...
Ecececeh...macamlah bergerak kan kancil tu...haha...
Sebelum masuk kene ketuk gong...
Makcik dari Jakarta posing sambil ketuk gong...haha...
Jangan usik Najib...kang jatuh kan...
Pasu bunga yang terbalik...
View dari bahagian belakang...
Mahal!!!
Nak masuk sini dia buat macam group tour...cukup berapa orang baru dia bagi masuk dalam rumah tu...kat dalam rumah tu tak boleh ambil picture...kalau curi curi jugak korang kena bayar RM100 untuk sekeping gambar ye...sangat tak berbaloi...mula mula ingat nak jugak curi curi ambil gambar jap lagi ramai ada staff ikut kitaorg...haha...sambil terangkan kegunaan barang barang dalam rumah tu...unik memang unik...menang real semua benda terbalik kecuali aircond dgn cermin...haha...itu je dia tak boleh terbalikkan...

Ini sangat comel...
Dah selesai tergolek terlentang ambil gambar kat rumah terbalik kitaorg terus shoot ke Lok Kawi...tak makan lagi ni...haha...tapi nak ke Zoo dulu...mula mula ingat sesat kejap lagi betul rupanya jalan tu...haha...

Sudah sampai ke tempat yang dituju...
Entrance...tempat beli tiket...
Atas tu gambar siapa???haha...
Tiket RM10 seorang yer...
Kucing hutan kot ni...comel tapi garang...
Burung enggang...
Ni sumpah comel...haha...
See...cantik lak tu kulit dia...buat jaket ni cantik...
Merak kekwat!!!penat kitaorg cucuk2 bagai suruh dia kembangkan ekor tapi dia taknak...







Ok malasnya nak taip...hahaha...

Animal show...
Anak mat salleh yang cute...masa ni dengan parrot...
Kenneth ke nama mamat ni...dia bukan animal tapi dia host...haha...
OMG...ular itu...scary...
Kesian lelaki bertopi itu...
Kan dah cakap...siap jatuh kolam lagi...minah salleh tu punya terperanjat...haha...
Boleh lah pegang kalau nak pegang...haha...berani tak???
Otw ke Aviary...Najib tak baca signboard ker???
Kalau boleh bela memang aku nak sekor monyet ni...haha...
Masa ni ada tukang jaga tengah bagi makan...comel...
Comel gilerrrrrrr...nak sekor!!!
Yang ditunggu dan yang di cari...
Probosis monkey atau monyet belanda...
Tak terlawan hidung KBSM aku yang sorang tu...haha...
Keretapi yang comel...haha...semua benda nak comel kan...
Dah puas kitaorg ber uuuuuu aaaaaa dengan semua binatang dalam tu kitaorg teruk gerak ke KK...perut baru terasa lapar...masa ni dah pukul 5 lebih dah...otw nak ke KK jumpa Monsopiad Cultural Village tapi sebab bayaran masuk RM50 kitaorg skip...xde budget...hahaha...

KKIA...ni yang Mas punya...cantik je...yang AirAsia punya ala kadar sangat...haha...
Welcome back to KK...
Sepatutnya nak ke Tanung Aru sebab nak tengok sunset jap lagi dah hujan lebat gila babas so kitaorg balik hotel je...hahaha...sebelum tu singgah makan dengan area hotel...

Hujan lah pulak...adoyai...
Norish Karman punya kedai kah???
Nasi goreng daging...
Teh ping...
Dah kenyang kitaorg balik hotel...masuk balik Borneo backpacker tu...malas cari hotel lain...hahaha...lepak mandi tengok youtube pastu keluar balik...kali ni nak pergi pasar Filipina...hahaha...dari hotel dekat je nak ke pasar Filipina ni...tapi jalan jem...lepas tu time kitaorg sampai pasar Filipina yg depan tu dah nak tutup ok...hahaha...terus shopping ala kadar lepas tu pusing pusing cari amplang...amplang tu keropok makanan laut...haha...kitaorg dok makan tester je...makcik tu rajin melayan...ada keropok angry bird lah...hahaha...sumpah funny...

Pasar Filipina...
Mutiara Sabah...
Mutiara lagi...
Gituh je akak jual ikan bakar alert dengan camera...baru nak candid...haha...
Keropok keropokan...
Ramai jugak orang kat sini...lepas dah puas pusing aku pergi beli air...siap interview budak yang jual air tu...dia cakap dia x sekolah and mostly ramai budak kat situ tak sekolah...diaorg tolong mak bapak meniaga...Johor pun dia tak tau kat mana...dia ingat jauh gila...tapi memang jauh kan...hahaha...terus aku macam bersyukur walaupun aku belajar tak pandai tapi tetap abis sekolah...huhu...ok insaf mode...

Lepas 5 minit terus kitaorg jalan jalan...hahaha...nak tengok mana budak Sabah lepak...best ke tak shopping complex dia...so kitaorg pergi Suria Sabah...Eva cakap ni mcm Suria KLCC...hahaha...siap ada Coach bagai...memang mantap...security kat sini semua muda muda ok...siap ada yang muka tak cukup umur lagi...haha...

Suria Sabah bah...
Tak mampulah ada Fullhouse...haha...
Ikan todak dan ikan buntal...
Pasar malam...
Mutiara lagi...
Disebabkan kitaorg tak suka shopping complex sangat so sekejap je kat situ...terus keluar lepak tepi jalan and pergi tamu area KK...tamu tu macam pasar malam...lite lite je pasar malam dia...tetap ada jual mutiara ok...haha...pendek kata semua tempat ada jual mutiara Sabah ni...

Supper kat Jesselton Point...supper ke ni???haha...

Bila penat perut pun lapar...so kitaorg pergi supper kat Jesselton...hehe...supper terakhir kat Sabah sebab esk nak kene balik JB...huhu...

Tips sikit dari aku...

* Seperti biasa jalan kat sini tak begitu elok so pastikan siapa yang drive sentiasa focus...kalau kabus tolong bawa slow slow dan jaga jarak dengan kereta depan...yang tak bawak kereta tolong focus jugak jangan tidur je...haha...

** Dairy Cattle farm tu sangat cantik dan sejuk...sila pakai baju yang berlawanan dengan warna rumput dan langit...so gambar korang nanti cantik...hahaha...kalau nak tengok diaorg perah susu lembu datang pukul 3 petang...kalau tak datang pagi sebab redup dan sejuk...yang perempuan boleh lah bawak shawl lebih lebih sikit...kain organza or satin ke 4 meter boleh buat photoshoot terus...sebab angin dia kuat...hahaha...

*** Kundasang War Memorial tu sebenarnya tempat peringatan perang yang dibuat ala ala kebun bunga yang cantik...sila datang sini pagi pagi so takde orang...bila takde orang gambar korang cantik sbb takde model sampingan yang tak perlu...haha...

**** Rumah terbalik tu memang tepi jalan je...kat area Tuaran...dekat area Tamparuli jugak...ingat tau jangan ambil gambar curi...haha...

***** Lok Kawi tu sangat best dan besar...lepas tu animal show dia best...cuma ole ole je mahal nak mati...siyes cekik darah ok...

****** Kalau korang datang tak hujan tolong ambil gambar sunset Tanjung Aru untuk aku...hahaha...

******* Sila tawar menawar masa beli barang kat pasar Filipina tu ye...skill yang baik menyelamatkan duit anda...hahaha...harga dia letak memang cam nak pengsan...lepas tawar menawar terus happy...sbb dapat kurang 70%...hahaha...

Budget aku...

Hotel = RM58
Sewa kereta = RM70
Breakfast...lunch...supper = RM51.50
Desa Cattle Farm = RM3 + RM7.80 fridge magnet and susu segar...
Kundasang Mar Memorial = RM2
Rumah terbalik = RM10
Lok Kawi Wildlife Park = RM10
Pasar Filipina = RM50
Tamu KK = RM16


Ok korang tabah lah...lagi satu entry je pasal Sabah ni...hahaha...plus sorry jugak sebab lama tak online menyemak kat blog korang...busy sangat kerja...hahaha...so bawak bertenang dan bersabarlah korang...hahaha...


- aidil asyraf azman -


5 comments:

LelakiSemalam said...

harimau dahan tu cantik betul...!

crescent said...

kan...mcm nak culik je bawak balik...kat Zoo Johor ada harimau belang je...haha...

Jna marcello said...

nakkkkkkkkkkkkkkkkk ikottttttttttttttttttttt ;(
rumah terbalik tu mcm terbaikkan!!!!

ehh loke kawi tu tempat na lahir taw ;)

crescent said...

terbaik sgt...details dalam rumah tue sgt mengagumkan...haha...

oh na lahir kat zoo tu ker???hahaha...memain je lah...

mingming said...

bro,kalau nak contact no. utk kereta sewa boleh?