Saturday, October 13, 2012

Di Bawah Bayu...Day 1...

Sabtu 6hb...

Flight kitaorg...first time naik dari Senai...sadis sangat...haha...
Sabtu lepas 6hb aku cuti...plan sebenar nak jelajah Sabah dengan member baik aku tapi atas sebab sebab gedik maka 2 org cancel trip dan terpaksa lah aku dan Najib pergi berdua jer...pagi Sabtu tu bangun terus siap pakai baju melayu segala sebab cousin aku nikah ptg lepas asar...pergi hotel kejap settlekan apa yg tak settle then pergi hospital ambil beg dari Shahrul then terus gi rumah cousin aku...settle majlis nikah terus gerak ke airport...yakin dengan baju baju melayu...haha...

Tiket murah dibeli semasa sale...sekian...
Flight kitaorg sepatutnya petang tapi AA delay ke malam...nasib baik pilot rempit so sampai KK awal 20 minit...mantap tak mantap kan pilot tu...

Twin traveller...2 2 beg sama jenama...haha...
Sampai je KK terus cari teksi pergi hotel terus...sepatutnya hotel ada sediakan airport transfer tapi last minit cancel sebab driver ada hal katanya...nasib baik belum tgh malam so teksi charge biasa je...tapi itu pun dah RM30...kalau sampai siang boleh naik bas ke hotel...RM1.50 saja...besar beza tu kan...haha...
Sampai hotel check in lepas tu letak barang and kitaorg round area hotel...sunyi je malam minggu...lepas dah puas round terus balik hotel tidur...haha...kumpul tenaga untuk esok...

Ahad 7hb...
Pasar ikan tepi sungai Sembulan...belakang hotel kitaorg...
Bangun tidur je terus gigih berjalan ke Gaya street sebab ada Sunday market...budak reception cakap 15 minit je jalan kaki tapi sebab kaki kitaorg gatal tak ikut direction terus sesat sampai tengah bandar...tapi pusing pusing kejap je dah jumpa dah...

Sunday market @ Gaya street market...
Sunday market ni cuma ada hari Ahad je yer...sebab tu nama dia Sunday market...macam macam ada jual kat sini...nama pun market kan...siap ada jual anjing lagi...mampu???haha...tapi pasar ni memang seronok...kalau korang jenis tak mampu kawal nafsu maka nipislah wallet korang...

Pelbagai key chain...memang sesuai untuk dijadikan ole ole untuk pelancong budget mcm kami...
Fridge magnet pun berlambak...jual longgok lagi...
Motif tradisional kat dinding...memang cun...
Hotel kitaorg sepanjang kat KK...selesa and murah...
Settle je kat Sunday market kitaorg terus balik hotel...dekat je rupanya hotel dengan market ni...haha...sebab kitaorg salah jalan tu yang menapak beribu batu...huhu...sampai hotel tengok area hotel sunyi je...maybe sebab Ahad kan...kedai sekeliling semua tutup...depan hotel kitaorg ade wisma KFC...

Pintu unik kan...hehe...
So sementara tunggu kereta sewa kitaorg dihantar ke hotel kitaorg pun pusing pusing dalam hotel...ambil picture sana sini dan pergi breakfast...huhu...alas perut sebab nak jalan jauh nanti...

Tempat cuci baju...iron baju...sidai baju...and toilet kat hujung sekali...
Breakfast hari pertama...roti bakar dan kopi...
Gituh lah motto hotel ni...haha...mantap...
Lobby pun mcm rumah sendiri jer...haha...
Lepas breakfast Eva dan Sheeda pun sampai...Eva kawan kepada Hazwan...member kitaorg yg cancel trip ni sebab dia tak boleh ponteng class...hahaha...Eva datang dengan cousin dia Sheeda...kereta sewa pun diaorang carikan...sebab tu dapat murah gila...haha...diaorg siap sesat cari hotel sebab byk hotel nama hampir sama...huhu...kitaorg gigih siap check out and angkut beg...so diaorg cakap jom pergi Tanjung Piai Sabah...maka bermulalah perjalanan ke Kudat...haha...jauh tu 3 jam drive dari KK ke Kudat tapi sebab Najib adalah pemandu yg handal maka dia drive dulu...haha...balik baru aku drive...

UMS...dah mcm area Putrajaya pulak UMS ni...
One Borneo...Largest Living Lifestyle ape kebenda tah nama shopping complex yg besar gajah ni...
Jalan ke Kudat senang je...actually jalan kat Sabah senang je sebab dia ada jalan dia banyak signboard...and banyak roundabout so jalan tak jem...bagus planning bandar...haha...otw ke Kudat memang kita akan lalu semua landmark penting Sabah...Tanjung Likas...Menara Tun Mustapha...Masjid Terapung...UMS...One Borneo...semua jarak dekat dekat je...

Otw Eva suruh singgah makan kat Tuaran sebab kalau sampai Kota Belud makanan sana tak diyakini...haha...so kitaorg pun masuk Tuaran...kejap lagi ada Fiesta Astro bagai...so pekan Tuaran jam...kitaorg tetap gigih cari parking dan terus serbu kedai makan yang Eva dan Syeeda cakap sedap...mak oii ramai orang...siap kita kene tunggu...tapi memandangkan Eva ganas so kitaorg tunggu tak lama...haha...

Lunch hari kedua...soto ayam sedap menangis dengan teh ping...lalalalazat...
Kedai gunting rambut oldschool...
Perut kenyang hati pun girang kan...so kitaorg teruskan perjalanan ke Kudat...mula mula jalan ok jer...cuma stress naik gunung turun gunung je...tapi tetiba dari jalan tar berubah ke jalan batu kelikir sebab diaorg tengah buat jalan...apakah???Najib terus stress memandu sebab risau tahan ke Viviana bawak kita 4 org...haha...tapi confident je lepas semua halangan...tapi nyampah dengan sesiapa yang bawak 4wd kat sana...mentang mentang kereta diaorg kuat main pecut je kat jalan macam tu...berlagak...haha...kitaorg jugak  kene terkemut kemut jalan slow slow...

Azab bermula...jalan batu kelikir...
Akhir nya lepas berjam jam drive sampai pun kat Tanjung Simpang Mengayau...tanah paling hujung di pulau Borneo...huhu...konon macam best lah sebab dah sampai sini padahal Tanjung Piai yg hujung benua Asia tu pun aku tak sampai lagi...Eva jugak dah sampai...haha...abislah kene carut...Eva cakap dia dah sampai sini banyak kali...gigih sangat...kalau jalan cantik aku pun rela datang selalu...hahaha...

Tip of Borneo...
Time ni lah xde angin kan...bendera pun kuncup jer...
View yang membuatkan kita mengucap...Alhamdullillah sampai jugak sini...
Tanjung Simpang Mengayau...
Dah puas melompat tergolek bagai amik picture kitaorg pun ready nak balik KK...singgah jap buang apa yang patut lepas tu aku pulak drive balik...haha...nasib baik dah tau rupa jalan so mental dah bersedia...haha...

Viva Viviana 4wd...
Sunset tengah jalan...
Otw balik Eva dengan Sheeda elok landing kat belakang...aku dengan Najib main redah je jalan sampai satu roundabout takde signboard...aku confident jalan terus last last sesat masuk Kota Belud...haha...aku cakap Najib Kota Belud ramai orang Bajau naik kuda kan...tapi yang kitaorg nampak lembu banyaklah...hahaha...jap lagi Eva terjaga lepas tu panik sebab kitaorg salah jalan...haha...terus buat uturn lepas tu ikut jalan yang betul...diaorg panik sebab dah masuk jalan kampung bagai...haha...aku je confident terus jalan tanpa rasa sangsi...haha...masa uturn tu jumpa kuda tepi jalan...haha...happy kejap sebab jumpa kuda di Kota Belud...orang Bajau paka baju Bajau naik kuda je tak jumpa...haha...

Sampai KK kitaorg singgah Jesselton Point...kalau nak pergi pulau semua naik bot dari situ...kitaorg dinner kat situ...Sheeda cakap ada kedai ni cepat service dia tapi makanan tak sure sedap ke tak...so kitaorg bedal je...kejap lagi makanan sampai nasi semua sama warna...putih...hahaha...terus kitaorg bantai gelak...padahal aku order nasi goreng seafood tapi nasi goreng dia warna putih...nasib baik rasa boleh tahan...kalo tak memang kene carut lah tukang masak tu...haha...

Dinner hari pertama...Nasi goreng putih bersama seafood...watermelon juice...
Jesselton Point...
Dah kenyang perut hati jadi girang balik kan...so kitaorg round bandar KK konon nak cari hotel lain...tapi pusing punya pusing semua hotel lebih budget kitaorg...so kitaorg hantar Eva dengan Syeeda balik rumah kat area Putatan then kitaorg pergi balik kat Borneo Backpacker tu...nasib baik ada bilik lagi...so duduk situ jer...esk baru kitaorg gerak ke Kundasang sendiri...budak reception tu cakap kalau gerak pagi pukul 6 jalan berkabus...pukul 7 jem sebab orang pergi kerja...pukul 8 9 pulak banyak lori...so pukul berapa nak gerak???jeng jeng jeng...tunggu entry hari kedua yer...haha...

Tips sikit dari aku...

* Tip of Borneo tu jauh ke utara Sabah...keadaan jalan pun kurang baik...so kalau korang memang jenis adventure boleh lah pergi...kalau pergi dengan family reramai dengan mak ayah better korang skip jer tempat ni...sebab kesian jalan jauh tapi sampai ada bola dengan tiang bendera jer...takde pape sangat kat sana...tapi view dia memang lah sangat cantik yer...cantik sampai Eva gigih datang banyak kali...haha...

** Jalan nak ke Kudat actually senang je...signboard banyak and korang just follow je signboard...tapi mesti kene tau basic Kudat kat mana...sepanjang perjalanan korang akan jumpe Tuaran...Kota Belud...Kota Marudu then baru Kudat...kalau korang dah tau so kalau sesat pun korang tau korang kat mana...takdelah korang nak ke Kudat tapi sesat sampai ke Ranau...kalo sesat sampai macam tu memang aku sepak korang laju laju...

***Teknik pemanduan korang akan diuji di sini...siapa tak pandai bawak manual sila cari orang yg pandai bawak manual...sebab jalan kurang baik dan banyak turun naik bukit bukau gunung ganang...huhu...

****Kalau nak berenti singgah makan sila cari area yang bersih dan diyakini...korang tak nak jalan jauh jauh lepas tu kene berenti tepi jalan sebab korang cirit birit kan???haha...kalau memang tak confidence sila bawak bekal dari KK...kalau gigih boleh singgah Tuaran makan kat sana...kedai yang kitaorg makan tu famous sebab ramai orang siap tunggu kat luar kedai...kalau nak tau sedap ke tak cari kedai yang ramai orang...hahaha...

*****Teh ais kat Sabah diaorg panggil teh ping...cute kan bunyi dia...haha...semua yang berais diaorg panggil ping...so aku speku ping tu ais...betul tak orang Sabah???

Budget aku...

Teksi dari airport ke hotel = RM30 (kalau midnight ada extra charge yer...kalau korang sampai siang sila naik bas ke bandar...tambang cuma RM1.50 jer...)
Hotel malam Sabtu = RM50 (sebenarnya RM58 tapi sebab diaorg cancel aku punya airport transfer so dia bagi diskaun RM8...)
Towel = RM3 sehelai (gedik sebab lupa bawak towel sendiri...)

Breakfast = Sekali dgn hotel...so makan byk byk...
Sunday market = Beli ole ole RM20
Kereta sewa = RM70
Minyak = RM40 (full tank tu...)
Lunch = Eva dan Sheeda belanja...
Dinner = RM43 kitaorg pulak belanja diaorg...siap gaduh dengan abg kedai suruh amik duit kitaorg...haha...
Hotel malam Ahad = RM58 + RM3 towel...

Duit hotel...kerete...minyak...makan semua bahagi 2...huhu...dan semua tips dan budget aku sesuai untuk siapa yang suka berjalan dengan cara yang murah dan happy...hahaha...sebenarnya makan dan hotel ada lagi murah tapi berpada pada lah jugak...kalau murah gila tapi makan tak sedap tak happy dah kan???hehe...

Oh lagu tema hari pertama adalah lagu paling famous sekarang...hahaha...

- aidil asyraf azman -

10 comments:

Jna marcello said...

nak soto ayam sedap menagis tuuu ;c

crescent said...

haha...kene gi sabah bah...tapi siyes soto tu sedap k...lalalalazat...

Asrul "iLham" Sany said...

rindu travel kat sana masa aku travelog research dulu :D

Fel said...

Wah. Awak pergi UMS? Nice! Hehe.

Btw, suka lagu di blog kamu. Anak Kampung! :D

crescent said...

Asrul "iLham" Sany - oh dulu penah g Sabah lah yer???Sabah best kan...haha...

crescent said...

Fel - Lalu je UMS tu...haha...lagu akan bertukar ikut entry Sabah yer...hahaha...lagu ni faymes gila kat sana...gi pasar pun orang nyanyi lagi ni...budak budak lepak tepi jalan pun nyanyi lagu ni...huhu...

Fel said...

Haha. Memang pun. Saya pun dah jatuh hati dengan lagu ni. Dengar je, terus ikut menyanyi sekali. ;p

crescent said...

Fel - yg ori nya sedap...yg One Nation Emcee sedap gak tapi ade part funny...haha...

i'm shin... i'm inesen said...

next time nk ekot boleh?

crescent said...

boleh je...no hal...