Wednesday, October 24, 2012

Di Bawah Bayu...Day 3 Part 1...

Cerita Sabah kembali lagi...haha...bila lah nak abis ni...penat dah...

Selasa 9hb...

Viviana yang gagah...abaikan kain pelikat yang dijemur itu...
Bangun pagi mengigil gigil...nak mandi pun fikir banyak kali...water heater dia kejap berfungsi kejap tak...hampeh betul...so cekalkan hati...masuk bilik air bukak air...ya ampun...sejuk gila...boleh mati pucuk ni kalau mandi...so tunggu kejap...lampu heater menyala tapi air still sejuk...jap lagi...jeng jeng jeng...air dah panas...terus mandi dengan sepantas kilat...tengah mandi tetiba air jadi sejuk balik...apakah???nasib baik sempat melarikan diri dari shower...kalau tak memang mati pucuk...haha...dah siap mandi siap siap terus kejut Najib...haha...sian dia tidur tak lena...

Boleh call no ni ye kalau nak duduk sini...hehe...
Sementara Najib mandi...aku amik camera terus jalan sekitar homestay tu...best jugak kawasan dia...macam area rumah felda...best and sejuk...pastu keliling semua nampak puncak gunung...lepas tu confuse...haha..mana satu Kinabalu ni...haha...

Alat musik tradisional...
Balik bilik tengok Najib dah siap mandi...tengok bilik air berwap wap...apakah???Dia cakap dia mandi air panas je...cis...tak adil sungguh...haha...lepas siap semua kitaorg terus turun makan breakfast kat kedai semalam...meriah jugak pilihan breakfast dia...tengah makan terjumpa cikgu budak budak yang main muzik semalam...dia cerita macam macam...siap dia cakap dulu Adira AF tu ahli kumpulan nyanyian tradisional dia...gituh lah cikgu...hehe...

Dah beberapa hari breakfast roti bakar so hari ni breakfast meriah sikit...hehe...
Seperti biasa...teh dan kopi...
Perut kenyang hati riang...mari mulakan perjalanan ke Desa Dairy Farm/Desa Cattle Farm/Ladang lembu...sebab semalam kitaorg dah nampak signboard dia so senang lah jalan...tak sesat...dalam 15 minit dah sampai dah...tapi tetap kene mendaki bagai...

Nampak je signboard ni bermula lah pendakian korang...haha...
RM3.00 je...tapi paling menarik ialah penjual tiket yer...sebab dia dressing macam tengah winter...memang comel...
Sampai kat pagar depan ada counter jual tiket...sila bayar dan tengok orang yang jual tiket tu...cool gila...dia punya dressing macam tengah winter...haha...masuk je sikit dah nampak lembu lembu...pergh...terus kitaorg bersyukur lagi sebab pemandangan dia sangatlah cantik...dengan angin yang bertiup ganas...memang best...rambut setting baik last last macam penyamun rambut aku...rosak...haha...

Pekerja dan lembu...
Cubaan angin untuk merosakkan rambut aku...
Gunung Kinabalu...
Aik kene tutup awan lak...
Welcome to ladang lembu...
Lembu - lembuan...
Ok hilang terus gunung...
Desa Cattle Farm...
Tempat proses susu lembu...
Sama je kan harga dia dengan semenanjung???
Lepas dah puas posing tepi jalan kitaorg terus pergi dekat tempat proses susu lembu...tapi diaorg proses susu lembu pukul 3ptg ye...dan masa tu baru pukul 10 pagi so bye bye susu lembu...lain kali kitaorg datang perah sendiri yer...kitaorg masuk beli susu lembu fresh sekotak...beli fridge magnet sorang satu lepas tu terus gerak ke batu besar tadi...belakang batu tu nampak Puncak Kinabalu...kalau ada awan tak nampak lah...haha...so kitaorg pun memulakan aksi berposing...haha...siap terjun lompat kuak lentang bagai atas batu...yang Najib bernganjat tampi kat padang tu...haha...tapi tak best tak boleh nak golek golek ala hindustan...taik lembu kering banyak...haha...

Lompat Najib lompat...
Konon comel dapat tunjuk puncak kan...haha...
Pic ni cantik tapi aku lak slack...takde skill nak lompat pagar betul...
Rambut yang dah mcm berus sabut...angin kuat gila...
Sampai terbang aku...haha...
Susu segar...
Untung lah lembu...dok tempat sejuk jer...
Konon kuat lepas minum susu lembu...padahal lemak je kat lengan tu...haha...
Kampung sekitar ladang lembu...
Dah puas menyakat lembu kitaorg gerak turun ke bawah balik...nak ke Kundasang War Memorial pulak...tempat ni dibina sempena memperingati askar askar yang terkorban dulu...di sebabkan aku bukan cikgu sejarah so sila google untuk kisah lebih lanjut yer...

Tiket dia very the RM2.00...haha...satu warna je...tu pun pudar jer...
Bendera bendera...
Pintu masuk...tetap ada konsep kene mendaki yer...
Mendalam sangat maksud dia kan...
Cepat teka ni bendera negara mana...
Sampai atas je cuma ada 2 orang couple jer...satu gf bf dari India kot...satu lagi bf bf orang local kot...haha...kejap je diaorg kat situ...lepas tu tinggal kitaorg je...apa lagi...keluarkan camera dan ANTM moment lah...asal ada sudut cantik je memang melekatlah kat situ...haha...

Gituh lah papan tanda ko kan...haha...cute kot...
Australian garden ni cantik...clean jer...
Xde orang pun time ni...memang terbaik...hehe...
Suka dia punya poem ni...
Time ni lah takde angin kan...haha...
Orang lain dtg sini sembahyang...kitaorg lari sana sini lompat lompat feeling ANTM...haha...
Tabung derma???
Nak balik pun tetap nak lompat...haha...
Sedar tak sedar dekat sejam jugak kitaorg kat sini...haha...dah puas melompat bagai semua kitaorg kene gerak balik KK dengan kadar segera...kalau tak nanti tak sempat nak round KK pulak...tengah nak gerak tulah hujan renyai renyai...omg...mesti kabus nanti jalan...haha...abislah tak boleh merempit...

Majulah rempit untuk Sabah...ironinya tak nampak pulak mat rempit sepanjang kitaorg kat Sabah...haha...
Oh kabus...
Dan semakin tebal...maka jalan pun kenelah slow jer...
Dan seperti yang dijangkakan...jalan berkabus...so Najib sebagai pemandu yang hebat telah memandu dengan kelajuan kura kura...haha...siyes tak nampak jalan...tapi best sebab sejuk...haha...dah sampai bawah baru boleh pecut bila kabus dah hilang...so kitaorg pecut ke destinasi seterusnya...

Mula mula ingat ayam panggang jap lagi...amek kau...haha...
Bersambung...gituh nak bersambung...hahaha...kang tak bersambung korang pulak penat nak baca...haha...


- aidil asyraf azman -


6 comments:

Jna marcello said...

seronokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!
rasa nk nages tgk pix2 awk..sy pun nk melonjat2 jugak!!! awk pix yg rambut awk terbang tu for me is unik! seriously SUKA!

Gillette Flores said...

Macam best jeeee kalau dapat ikut korang ni!
Hehehe.
Next time bawa Gill sekali pelisssss ;p

PS : Kisah Bunga tu, kisah Gill sendiri :)

crescent said...

Jna marcello - haha...tq tq...stress tau rambut serabut...dah lah rambut sabut kelapa...nak guna jari tak boleh...haha...

crescent said...

Gillette Flores - Hehe...apa salah nya...jom ler...nanti kalau ada plan sy roger...

oh kisah bunga tu kisah Gill yer...sangat menyentuh hati...huhu...

i'm shin... i'm inesen said...

lawa nyer ladang dia.. mcam NZ.. jom la gi laaagikkk #nanges

crescent said...

memang lawa...sejuk mcm oversea...hahaha...