Tuesday, October 16, 2012

Di Bawah Bayu...Day 2...

Isnin 8hb...

Kundasang here we come!!!
Semalam pening pening memikirkan nak gerak pukul berapa...pukul 6 jalan berkabus...pukul 7 jalan jem orang pergi kerja...pukul 8 9 banyak lori...last last bincang punya bincang aku dengan Najib 2 2 tertidur...sedar je dah pukul 8.30 pagi...hahaha...mandi siap siap terus gerak ke Kundasang...yeah hari ni nak tengok gunung Kinabalu...

Otw ke Kundasang memang akan lalu area Tamparuli so nampak jambatan je terus kitaorg speku tu jambatan Tamparuli...yang siap ada lagu tu...yang Marsha nyanyi masa kat Af dulu...lalu je tepi jambatan aku nyanyi tapi lirik yang aku ingat cuma 'kasut tinggi oku'...hahaha...

Adakah jambatan ini???
Mungkin yang ini sebab ada tulis signboard jambatan Tamparuli...
Jalan nak naik ke Kundasang agak mencabar...tapi tak mencabar mcm nak ke Kudat ye...yang best kalau korang drive takde kereta lain...nak naik gunung senang jer...kalau ada lori kat depan memang jem...sebab  jalan sempit...so teknik pemanduan kereta manual amat lah diperlukan...kalau korang belum sampai level expert drive manual sila upah orang lain...haha...tak pun naik je bas...tapi bas pun semput mendaki yer...

Jalan ke Kundasang pun senang...sebab jalan dia satu je...lepas penat mendaki dan menarik nafas sampai satu selekoh korang akan terpegun sebab gunung Kinabalu depan mata korang...perasaan masa tu tak dapat di gambarkan...aku tengok Najib...Najib tengok aku...lepas tu kitaorg jerit...hahaha...excited gila...

Puncak gunung Kinabalu...
Dalam kesamaran...gituh caption...hahaha...
Dah excited macam tu kitaorg terus mengucap syukur sebab masa tu awan tau kabus takde...so dapatlah tengok puncak dia...tapi tak lama sebab awan memang cepat cover puncak Kinabalu tu...so  kalau nampak je puncak better korang snap picture...jangan tunggu...haha...dengan hari yang riang kitaorg terus ke Kinabalu Park...kat sini tempat orang nak daki gunung Kinabalu tu...tapi kitaorg tak mampu so kitaorg posing posing jer...Kinabalu park ni sebelum pekan Kundasang...time ni dah boleh tutup aircond dan bukak tingkap...haha...aircond kat luar lagi sejuk yer...

Welcome to Kinabalu Park...
Tiket masuk RM3 jer...
Kaunter tiket dia sangat mencabar yer...kaunter dia atas bukit...so korang tolong sediakan duit tiket siap siap...sebab kereta depan kitaorg bimbo...dalam kereta ramai tapi semua nak keluar duit susah...yang aku ni sibuk balance gear dgn clutch...diaorg gelak gelak dalam kereta...hampeh...

Board highscore...hahaha...betul ker???
Sampai je dalam kitaorg terus naik lagi sampai dek tempat ambil gambar tapi sayang...puncak Kinabalu malu malu...awan dah tutup...so kitaorg lompat lompat ambil gambar lepas tu turun ke tempat penerangan semua...kebetulan ada tour guide tengah cerita pasal gunung Kinabalu kat tourist dia so kitaorg tumpang dengar...ada pertandingan bagai yer...so azam aku tahun depan or tahun depan lagi nak daki gunung Kinabalu...tapi kene buang lemak lemak degil di badan dulu...haha...

Sentap di situ...
Berangan dulu...
Dah puas posing pelbagai gaya kitaorg terus nak gerak ke Ranau...nak pergi Sabah Tea Garden dan Poring Hot Spring...so pecut lah kitaorg lalu pekan Kundasang...lalu je sebab nak kejar masa...so pecut lah kitaorg ke Ranau terus...sampai Ranau terus cari makanan sebab tak breakfast...haha...

Pekan Kundasang...
Otw ke Ranau ada orang jual durian besar gajah dengan tompayak...mampu???
Brunch hari kedua...coleslaw itu sedap ya ampun...pakai sayur fresh kot...
Kat Ranau dah puas pusing cari kedai makan tak jumpa pulak yang diyakini so kitaorg bedal KFC...tapi service KFC dia tiptop sangat...tak macam semenanjung...maybe sebab sini kerja susah so bila ada kerja diaorg hargai...sila bersyukur sekarang...lepas makan kitaorg terus cari Sabah Tea Garden...masa cari ni sesat sikit sebab terkeliru jalan...tapi kejap je sebab lepas tu jumpa jalan yang betul...

Kilang proses teh...tapi banyak anjing lak...
Kedai jual teh dan ole ole...murah jugak kat sini...
Cantik tak???boleh lah...hahaha...
See jalan dia...kalau bawak auto memang tak naik ni...
Masa nak ke Sabah Tea Garden memang akan lalu jalan nak ke Poring Hot Spring tapi kitaorg decide nak pergi yang jauh dulu...lepas Sabah Tea Garden ada Tagal Fish tapi kitaorg tak pergi sana...hahaha...tak suka ikan gigit gigit kaki...So settle semua kat Sabah Tea Garden terus kitaorg gerak ke Poring Hot Spring...


Tiket yang korang bayar untuk Kinabalu Park tu boleh guna kat sini...so tak payah beli tiket lagi...Eva dah cakap tapi kitaorg bimbo kitaorg terbeli lagi tiket...bazir je RM6...hahaha...dalam Poring Hot Spring ni ada air terjun...butterfly park...orchid park...canopy walk...so pergi lah semua kalau gigih...kitaorg masuk terus pergi cari air terjun...haha...

Air terjun Kipungit...
Cantik...
Hutan hutan...
Nak kemana tu Najib???
Kat air terjun tu cantik tapi kecil jer...ada air terjun lagi besar tapi jauh lagi...so kitaorg tak pergi...hahah...kat air terjun ni masa kitaorg ambil gambar kuak lentang bagai ada sorang perempuan duduk tepi pondok sorang sorang...kitaorg buat mcm dia takde jer...nak tegur tak berani...kang tersampuk siapa susah???haha...scary....dan masa kitaorg datang butterfly tu tutup dan kitaorg tak gigih nak naik canopy walk sebab takut lambat...hotel mlm ni belum cari lagi...hahaha...kang dah gelap kang satu hal pulak...kat sini kol 6 petang dah macam pukul 8 mlm dah...

Konon excited padahal air tak penuh lagi...
Apa yang korang tengok???
So kitaorg cari port tadah air panas terus rendam kaki...ramai juga orang tempatan datang sini lepak lepak dengan family...yang belakang Najib tu macam seorang makcik bawak budak budak satu kampung mandi kat sini...haha...ramai anak buah dia ye...
Dah puas berendam terus kitaorg gerak balik ke Kundasang sebab nak cari tempat tidur malam ni...pusing punya pusing banyak lah pulak yang over budget...ada satu tempat ni murah tapi tengok area dia memang scary...hahaha...kalau malam confirm gelap gila...so kitaorg pusing pusing sampai jumpa satu kawasan homestay...tanya harga budak tu cakap RM85...bedal je lah...haha...nanti boleh tarik dari budget makan...so lepas check in terus tergolek dalam bilik sebab sejuk...hahaha...
Tengah jalan kitaorg berenti sebab nak ambil picture ni...
Macam oversea lak...hahaha...
Semua rumah dalam ni homestay...so pilih je mana berkenan...

Tu bilik kitaorg yang ada Viviana tu...bilik depan Kancil tu cyber cafe...mampu???haha...
So malam tu kitaorg lepak bilik sebab nak berjalan pun sure takde pape sangat kat area Kundasang tu kecuali mini fun fair yang ada ferris wheel jer...kitaorg dinner dekat area situ jugak...sejuk sejuk makan sup panas memang layan kan...tapi air teh sekejap je sejuk...sup pun sama...so order makan terus makan...nak borak tunggu lepas makan...haha...

Dinner hari kedua...
Lepas dinner balik bilik dengar budak budak kampung main alat musik tradisonal kat sebelah homestay kitaorg...macam macam lagu diaorang main...memang layan betul...lepas diaorg dah stop main kitaorg masuk bilik tidur...hahaha...malam tu masing masing tidur tak lena sebab terjaga sejuk...haha...

Tips sikit dari aku...

* Kalau korang nak ke Kundasang dari KK sila bertolak awal pagi...so time korang sampai Kundasang tu dah cerah sikit...awan dah berlalu pergi...so dapatlah korang tengok puncak Gunung Kinabalu tu...orang cakap time paling sesuai nak tengok puncak Gunung Kinabalu adalah dalam pukul 10 pagi...tapi kitaorg sampai dalam pukul 11pagi still boleh tengok puncak...so mungkin bergantung kepada cuaca dan rezeki korang...

** Kundasang sangat sejuk so siapa yang ada jaket bulu rimau...singa...burung semua boleh bawak pakai kat sini...serlahkan sisi fashionista korang...jangan kalah kepada adik waiter yang mengambil order makanan korang tapi pakai baju jaket bulu dari winter collection...

*** Dan seperti biasa jalan ke Kundasang agak mencabar...tapi jalan nak ke sana senang...ikut je signboard korang akan sampai...kalau ada GPS bagai pun lagi senang...dan jangan pandang rendah...line 3G kuat di mana mana kecuali betul betul hujung dunia...kalau korang sesat tak tau nak cakap apa...haha...

**** Sabah Tea Garden tu ikut korang lah nak pergi ke tak...siapa pernah pergi ladang teh lain confirm akan bandingkan sebab ladang teh dia biasa je...cuma sebab teh Sabah ni popular sebab tu ladang dia pun popular...aku tak pernah pergi Cameron lagi so tak boleh nak bandingkan...(sadis untuk diri sendiri)...

***** Siapa yang pergi dengan parent sila bawa pergi Poring Hot Spring sebab orang tua suka rendam rendam kaki dalam air panas ni...haha...semua pakcik makcik yang pergi sana aku tengok excited semacam rendam kaki dalam air panas...lagi pun boleh lah diaorg rehatkan kaki lepas korang paksa diaorg berjalan kan...haha...

****** Kalau bermalam di Kundasang sila tidur pakai baju berlapis lapis...sebab aku berebut selimut dengan Najib...lepas tu terjaga selalu sebab ibu jari kaki terkeluar dari selimut...sejuk gila...

Budget aku...

Homestay di Kundasang = RM85
Sewa kereta = RM70
Minyak = RM40
Kinabalu Park = RM3 per head
Brunch KFC = RM27
Sabah Tea Garden = RM22 beli teh buat ole ole...haha...
Poring Hot Spring = RM3 jugak...tapi kalau korang dah pergi Kinabalu Park boleh pakai tiket yang sama...jangan membazir yer...
Dinner = RM18

Dan seperti biasa duit kereta...minyak...makan dan homestay dibahagi dua...hehe...

Lagu tema hari kedua adalah lagu favourite terbaru aku...belajar nyanyi masa otw balik dari Kudat...tiba tiba keluar kat radio terus aku suka lagu ni...haha...Cosmopoint sangat...

- aidil asyraf azman -

18 comments:

Asrul "iLham" Sany said...

Seronok jejalan :-)

Asrul "iLham" Sany said...

Seronok jejalan :-)

crescent said...

Asrul "iLham" Sany - seronok komen sampai dua kali...haha...

crescent said...

Asrul "iLham" Sany - seronok komen sampai dua kali...haha...

crescent said...

eh apakah yg berlaku???haha...

Gillette Flores said...

Ke Kundasang bulan lepas.
Kebetulan musim hujan.
Hujan dan kabus bersaing, memang feel duduk kat Paris lah jawabnya ;p
Nice place there :)

crescent said...

Hello Gillette Flores...
Best kan kundasang...sejuk ya ampun...tempat pun banyak cantik...hehe...

Gillette Flores said...

Yeap. Sangat nyaman dan cantik.
Tempat yang belum tercemar :)
Tapi hotel di atas sana, Gill lupa apa nama hotel tu, berhantu sikit.
Hehehe.
Mula2 kwn Gill yang kena kacau.
Malam terakhir, Gill yang kena kacau, 4 pagi semasa sedang baca novel :)

Jna marcello said...

besttnye dye berjln..tp mmg jna teringin pg sni..kekwan yg da sampai smua kata terbaik!!!! bila tgk entry ni lg laa rasa hati tu membuak2 nkk pergi ;c

crescent said...

Gilleltte Flores - haha...hotel berhantu???kitaorg duduk kat homestay...sy tido elok je tapi kawan cakap dia terjaga sebab ada budak2 lari kat tingkat atas...haha...terus dia tido...
alah tempat macam tu memang ada kot...kita je tak nampak...haha...

crescent said...

Jna marcello - sila pergi...memang berbaloi...sy jenis berjalan dgn murah...tak murah sy tak jalan...haha...so sila ada di depan pc anda bila air asia buat sale...haha...

Jna marcello said...

hahahahhahha wahhh btul jugak kn jln yg murah ;)) klakar laa awk ni!

Tieah Madian said...

Untunglah. Aku tak sampai sabah lagi. Tapi memang teringin sangat.

crescent said...

Jna marcello - haha...btol lah...kalo gi naik flight mahal2 dok hotel mahal2 tapi tengok tempat sama jugak...ada je tempat murah yg selesa kan...hehe...biar nampak mcm kedekut tapi hasil berbaloi...haha...

crescent said...

Tieah Madian - haha...untung dapat tiket murah...kalo tak murah tak pegi yer...so mari kita duduk depan pc ramai ramai bila air asia buat sale...haha...

i'm shin... i'm inesen said...

sgt teringin nak pegik.. terima kasih share info

crescent said...

welcome...ade sale g book tiket terus...hehe...

exoraputryfara.blogspot.com said...

slmnk tnye homestay tu apa namenye..ade contact tak??