Monday, August 3, 2015

City view please...

PK : Hello selamat datang ke Hotel Seribu Kenangan, can I help you Madam?
MB.C : Hello, I got booking ah, from Booking.com, 1 bilik katil besar punya, city view.
PK : Ok, let me check for you Madam, boleh bagi IC Madam?
MB.C : Here here *sambil hulur IC.
PK : Ok Madam, here your room key and your IC, your room is in level 3, room number is 302.
MB.C : Ok ok thank you.

MB.C berlalu ke lif dan hilang dari pandangan PK. Selepas lebih kurang 5 minit telefon di kaunter berdering. PK menjeling ke arah telefon dan nombor 302 tertera. Hurm apa ajelah auntie nak lagi, PK berkata di dalam hati. Sambil berjalan malas dia menjawab telefon tersebut.

PK : Hello reception here.
MB.C : Hello, eh I wanna ask leh, when I book internet they said this room got city view leh. Why cannot see city now?

Apa kejadah soalan auntie ni? Gumam hati PK.

PK : Err Madam, our hotel is only 3 floor and your room is on the highest floor. So you can see almost this area. And we located in business centre so the your city view is this business centre area Madam. Kalau Madam ingat betul betul city view tu bandar punya view Madam salah hotel lah. Tu kene pergi betul betul area bandar. Tapi kalau Madam pergi hotel kat bandar pun tak nampak view bandar, nampak bangunan sebelah jer.
MB.C : Aiyo itu macam ke? If I nak cancel can ah? I want to see city view.
PK : Oh hotel polisi if you dah check in tapi lepas tu nak cancel kita charge 50% Madam.
MB.C : Aiyo don't want lah. Waste my money lah itu macam. You punya hotel tipu lah cakap ada city view tapi takde city. I complaint nanti.
PK : Kalau macam tu I bagi Madam tukar bilik nak? Bilik tu ada wallpaper city view. New York city lagi. Nak tak? Tapi bilik tu no window.
MB.C : Aiyo why dont give me that room earlier. Ok ok I want that room, nevermind no window as long as I got to see city view. Wait I come to lobby. 
PK : Ok Madam.

Selepas 5 minit MB.C datang ke kaunter dan PK memberi kunci bilik baru.

PK : Ok Madam ni kunci bilik baru ye.
MB.C : Thank you ah, you very good. Thank you thank you. *tersenyum puas.
PK ; Welcome Madam. * tersenyum sinis PK berkata dalam hati. Sengal punya auntie. Kau tengok lah dinding tu puas puas.


PK : Pejaga Kaunter
MB.C : Madam Booking.Com


2 comments:

Orient Riedel said...

ekekekek. ini lawak....

crescent said...

@orient - pengalaman hahaha...